Ağustos ayında toplanacak Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesinde “temdit” ve “terfi” krizinin çözümü için formül aranıyor. 

Başbakan Erdoğan önceki gün Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile biraraya geldi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı üçlü görüşmenin ardından Erdoğan ve Yılmaz’ın görüşmesi iki saat daha devam etti. Başbakan Erdoğan dün de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile görüştü. Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki görüşme 45 dakika sürdü. Erdoğan’ın iki görüşmesinde de Suriye odaklı konuların yanısıra YAŞ toplantısının da gündeme geldiği belirtiliyor. YAŞ toplantısı öncesinde Çankaya-Hükümet-Genelkurmay karargahından oluşan sac ayağında kritik konularda mutabakat oluşturulması gerekiyor. YAŞ gündeminin sorun noktaları şöyle:

- Toplam general amiral sayısı 362 olan TSK’da 68 muvazzaf general-amiral tutuklu. Halen 2 orgeneral, 14 korgeneral/koramiral, 23 tümgeneral/tümamiral ve 29 tuğgeneral/tuğamiral tutuklu bulunuyor.

- Bu generallerden bazıları cezaevinde olmalarına rağmen çeşitli görevlere atamaları yapılmıştı. Geçen yıl teamüllere göre terfi almaları ve daha üst kademelere atanması beklendiği için bu görevleri “pasif” olarak nitelendirilen bu komutanların kaderini bu yılki YAŞ belirleyecek. Bu komutanlar ya tekrar temdit (uzatma) alacak ya da emekliye sevkedilecekler.

- Öyle ki Emekli olmaları durumunda bu komutanların mevcut görev yerlerine YAŞ’ta yeni atamalar yapılacak. Tekrar temdit almaları durumunda ise komutanların mevcut görevlerinde kalıp kalmayacaklarına başta Genelkurmay Başkanı Özel olmak üzere kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı karar verecek. Bu kararın şekillenmesinde hükümetin tutuklu muvazzaflarla ilgili tavrı da etkili olacak.

- Tutuklu 68 general ve amiralden 19’unun rütbe bekleme süresi bu yıl doluyor ve terfi bekliyorlar. 21 kişi ise 2010 ve 2011 yıllarındaki yaz şuralarında uzatma aldı ve onlar da terfi bekliyor. Böylece, şurada durumu görüşülecek general/amiral sayısı 40 olarak kendini gösteriyor. Geriye kalan 28 tutuklu general ve amiral ise terfi sırasında bulunmuyor. Bu terfi sırasında bekleyen 40 general/amiralin TSK Personel Kanunu’na göre tutuklu oldukları için terfileri mümkün olmuyor. TSK’de “tutuklananlar”veya “açığa alınanlar” terfi şansını yasal olarak yitiriyor.

- Hükümet ve TSK, 2010 ve 2011 yıllarındaki şuralarda, tutukluların görev sürelerinin uzatılması yönünde formül uygulamıştı. 2010 ve 2011 yılındaki şuralarda temdit (uzatma) alan 21 isme, bu sene 4 yıllık görev süresi sona erecek 2008 terfili 19 ismin daha katılması üzerine sayı toplam 40’a yükseldi.

- Ancak bu durumda, toplam 47 uzatma kadrosu bulunan TSK’nin, 40 kadrosu doğrudan tutuklular yüzünden doluyor. İşte bu noktada, kriz doğuyor.

- YAŞ’ta alınacak kararla, ya tutuklu generaller emekli edilecek ya da bu isimlere tekrar temdit formülü uygulanacak. Bu isimlerin temdit alması durumunda yasal olarak 47 general ve amiralin görev süresini uzatma yetkisi olan YAŞ, TSK’da halen görev yapan yalnızca 7 general/amirale uzatma verebilecek. Yalnızca 7 general/amiralin uzatma alması ise kadrosuzluk nedeniyle terfi alamayan ancak sicili itibariyle uzatma alması gereken muvazzaf personelin hak kaybına uğramasına neden olabilecek. Bu durumun TSK’nın komuta kademesinde de büyük rahatsızlık yarattığı öğrenildi. Bunun aşılabilmesi için hükümet ve TSK’nın yasal düzenleme arayışına girebilecekleri iddia ediliyor. YAŞ’ta tutuklu bazı muvazzafların emekli edilip, bazılarının yeniden temdit alabilecekleri de Ankara kulislerinde konuşuluyor.

ÜST KADEME DEĞİŞMEYECEK

1-4 Ağustos’ta toplanacak YAŞ’ta, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında bir görev değişikliği olmayacak. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Emin Bilgel ve Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu görevlerini sürdürecek. Bu yıl sadece Harp Akademileri Komutanı Org. Aslan Güner emekli olacak.