Toplantıda, terörle mücadele kapsamında bölgedeki birliklerin yeniden yapılandırılması, başta Suriye ve Doğu Akdeniz olmak üzere uluslararası gelişmeler, TSK’nın harbe hazırlık durumu, tedbirler ile hudut güvenliği ve iç güvenlik harekâtı masaya yatırıldı

 
Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yaklaşık 3 haftadır İstanbul’daki evinde dinlenen Başbakan Erdoğan, Ankara mesaisine Kış Şûrası ile başladı. YAŞ üyeleri, bu yıl ilk kez YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti. Önceki yıllarda önce YAŞ toplanıyor ardından da Anıtkabir ziyaret ediliyordu. Erdoğan’ın, Anıtkabir’de merdivenleri çıkarken zorlanmadığı görüldü. Hızlı adım atmamaya özen gösteren Erdoğan’ı, yürürken korumaları da yakın takibe aldı. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, deftere yazdıklarını kendi notlarından yüksek sesle okudu.

Şûra iki eksikle toplandı

Anıtkabir programı planlanandan 15 dakika gecikmeyle saat 10.00’da sona erdi. Şura’nın bu yılki ikinci olağan toplantısı, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığından Çakmak Salonu’nda, saat 10.45’te başladı.Toplantıya, Balyoz Davası kapsamında tutuklu bulunan Org. Bilgin Balanlı ile Hükümet’e yönelik kara propaganda yaptığı iddiasıyla açılan İnternet Andıcı soruşturmasından hakkında yakalama kararı bulunan EDOK Komutanı Org. Nusret Taşdeler katılamadı. Ağustos ayı Şurası’nda kendisi için “YAŞ üyesi” adıyla yeni bir kadro açılan Org. Balanlı’nın tutuklu, hakkında yakalama kararı bulunan Taşdeler‘in GATA’da tedavi görmesi nedeniyle Şura’da 12 orgeneral yer aldı. Kış Şurasın’da da yeni oturma düzenine ise devam edildi ve Erdoğan masanın başında tek başına oturdu.
Yüksek Askeri Şura toplandı
Foto galeri için tıklayın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YAŞ üyelerine öğle yemeği verildi. Yemek 1 saat 15 dakika sürdü. Geçen yıl, Kış Şûrası’nda, YAŞ üyelerine öğle yemeği verilmemişti.

YAŞ açıklaması

YAŞ’ın gündemini, başta personel, eğitim, disiplin konuları olmak üzere TSK’nın planlı faaliyetleri oluşturuyor. Toplantı, teamüllere göre Kasım ayı sonu Aralık ayı başlarında gerçekleşiyordu ancak Başbakan’ın rahatsızlığı nedeniyle Kış Şurası dün toplanabildi. Yine teamüllere göre, Kış Şura’sında, TSK’daki terfi ve atamalar ele alınmıyor. YAŞ’ta, terörle mücadele kapsamında bölgedeki birlikliklerin yeniden yapılandırılması, PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, başta Suriye ve Doğu Akdeniz olmak üzere uluslararası gelişmeler, TSK’nın harbe hazırlık durumu, ihtiyaçlar, tedbirler ile hudutların mevcut durumu ele alındı. Saat 16.45’te sona eren toplantının ardından Başbakan, Başbakanlık Merkez Bina’ya geçti. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yüksek Askeri Şûra Olağan Toplantısı’nda, İç güvenlik harekâtı ve hudut güvenliğine yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri’nin icra ettiği faaliyetler görüşülmüş, TSK’nın harbe hazırlık durumu incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirler değerlendirilmiştir.”

Kararlar Köşk’e sunuldu

YAŞ toplantısı sona erdikten sonra Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Gül’e YAŞ kararlarını sundular. Kabul, 1 saat sürdü.