Yerinde duramayan yaramaz bir çocuk olduğu için annesinin atletizme yönlendirdiği Küba asıllı milli sporcu Yasmani Copello Escobar, internette merak edilen isimler arasında yer alıyor. Peki, Yasmani Copello Escobar kimdir? İşte detaylar…

YASMANİ COPELLO ESCOBAR KİMDİR?

Küba asıllı Türk engelli koşucusu Yasmani Copello Escobar ,15 Nisan 1987'de doğdu. Enka sporcularından biri olan milli atlet, Temmuz 2015'teki 49.73'lük performansıyla 400 m engelli Türkiye rekorunu kırdı. Yaklaşık iki hafta sonra rekoru 49.39'a çekti. Sporcu, Ağustos 2015'te Pekin'deki Dünya Şampiyonası serilerinde 48.89 koşarak derecesini geliştirdi. Yarı finalde bu kez 48.46'yla yeniden rekor kırdı. Yasmani Copello Escobar , Amsterdam'daki 2016 Avrupa Şampiyonası'nda kişisel en iyi derecesini ve Türkiye rekorunu 48.42'ye indirerek altın madalya kazandı. Türkiye'nin 2016 Yaz Olimpiyatları kafilesinde yer alan sporcu, Rio'ya son Avrupa şampiyonu olarak gitti. Eleme serilerini 49.52, yarı finali ise 48.61'le geçen Copello, finaldeki 47.92'siyle kişisel en iyi derecesi ve Türkiye rekorunu geliştirerek bronz madalyanın sahibi oldu. Yasmani Copello Escobar , Türkiye'de öncelikle Fenerbahçe atletizm takımı sporcusu iken daha sonra Enka'ya transfer oldu.

ANNESİ ATLETİZME YÖNLENDİRDİ

Milli forma altında başarıdan başarıya koşan Küba asıllı atlet Yasmani Copello Escobar, spor hayatının en verimli dönemini Türkiye'de yaşıyor. Küba'nın başkenti Havana'da Escobar ailesinin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen Yasmani Copello'yu, yaramazlığı ve yerinde duramayan halleri nedeniyle annesi atletizme yönlendirdi.

Henüz 23 yaşındayken Küba Atletizm Milli Takımı'ndan performans yetersizliği gerekçesiyle çıkarılan Yasmani Copello Escobar, yaşadığı psikolojik sorunların ardından menajerinin tavsiyesiyle Fenerbahçe Kulübüne transfer olarak geldiği İstanbul'a aşık oldu.

Fenerbahçe Kulübünün, "Türk vatandaşı olur musun?" teklifini, "Seve seve kabul ederim." diye yanıtlayan Yasmani Copello Escobar, vatandaşlık bekleme süresinin ardında milli formayı 2014 yılından itibaren giymeye başladı.

Yasmani Copelllo Escobar, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılan 2016 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda 400 metre engellide altın madalya kazandı. Ardından Brezilya'da organize edilen 2016 Rio Olimpiyatları'nda aynı kategoride bronz madalyayı boynuna takan sporcu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen 2017 Dünya Şampiyonası'nda 400 metre engellide bu kez gümüş madalya elde etti. Escobar, 2018 Avrupa Şampiyonası'nda ise 47.81'lik derecesiyle gümüş madalya kazanıp, 47.92'yle yine kendisine ait olan Türkiye rekorunu da geliştirdi.

Türkiye'deki işlerinde yardımcı olması için bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı ve daha sonra hem yardımcı antrenörlüğünü hem de tercümanlığını yapmaya başlayan Elif Koç ile evlenen milli sporcu, 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye'nin madalya beklediği sporcuların başında geliyor.

Annesinin, "Çok iyi bir koşucu olacaksın." diyerek 11 yaşında atletizme başlattığı sprinter, "Annemin sayesinde ve desteğiyle şu anda dünyanın en iyi atletleri arasındayım." dedi.

Küba Milli Takımı'ndan performans düşüklüğü sebebiyle çıkarıldığını, daha sonra transfer olduğu İspanya'daki bir kulüpte de yeterli ilgiyi göremediğini anlatan Yasmani Copello şöyle konuştu:

"Küba Milli Takımı'ndan çıkarıldıktan sonra çok büyük bir psikolojik savaş vermek zorunda kaldım. Bu da kendi kendimle yarışmamı sağladı. Psikolojik anlamda çok büyük zorluklar çektim. Bu benim itici gücüm oldu. Küba'nın ardından İspanya'da bir kulübe transfer oldum. Orada da aynı şekilde beklenilen ilgiyi göremedim. Ardından bir menajerle tanıştım. Bana Türkiye hakkında bilgi verdi. 2012 yılında İstanbul'a geldiğimde, buraya aşık oldum. Ondan sonra hayatımın geri kalanını burada devam ettirmeye karar verdim."

AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA TÜRKİYE REKORU KIRDI

Milli atlet, 2018 yılının kendisi için harika geçtiğini vurgulayarak, "Yılın başında ekibimle toplandığımızda, 'Eğer Avrupa Şampiyonası'nı kaybedersem, bu kendi en iyi derecemle ve Türkiye rekoruyla olmalı. Başka türlü tatmin olamam.' demiştim. Öyle de oldu. Gümüş madalya getirdim. Tabii ki unvanımı korumak isterdim. Türkiye rekoru ve kendi en iyi derecemle koşmam, beni çok mutlu etti." diye konuştu.

Mlli atlet, sezon içerisinde iki hafif sakatlık geçirmesine rağmen Türkiye rekoru kırdığını dile getirerek, bu tarz problemler yaşamaması durumunda 2019 yılında 47,81'lik derecesinin de altına inebileceğini kaydetti.

2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan önceki en önemli yarışmasının 2019 Dünya Atletizm Şampiyonası olduğunu ve bunun için de hazırlıklarını sürdürdüğünü ifade eden Küba asıllı sprinter, "Her yıl ülkeme yeni bir madalya getirmek için çabalayacağım." açıklamasında bulundu.

TÜRK KIZI ELİF'LE EVLENDİ

Yasmani Copello Escobar, yardımcı antrenörü ve aynı zamanda tercümanı Elif Koç ile üç ay önce dünya evine girdiğini aktararak, hayatında yaşadığı en güzel şeyin, eşi ile tanışmak olduğunu vurguladı.

Eşi ile 2014 yılından beri beraber olduklarını belirten milli atlet, "Onu tanıdığım günden itibaren bütün başarılarım ortaya çıkmaya başladı. İnşallah önümüzdeki 3-4 yıl boyunca da bunları beraber sürdürürüz." şeklinde konuştu.

(AA)