15 bin mahkumun gözü kulağı bu yasadaydı. Denetimli serbestlik uygulamasını yeniden düzenleyen yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek ve şu an açık cezaevlerinde cezalarının son bir yılını çekmekte olan hükümlülere erken tahliye imkanı gelecek.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün son istatistiki bilgisi Ekim 2011 yılına ait. Buna göre cezaevlerindeki mahkum sayısı 127 bin. Bunlardan 74 bin 660'ı hükümlü. Bu hükümlülerden de 15 bini, açık cezaevlerinde cezalarının son bir yılını yatıyorlar. Yani yasadan yararlanabilecek durumdalar. Ancak son kararı, hükümlülerin cezaevinde bulundukları illerdeki infaz hakimleri verecek. Tahliye kararlarını hükümlülerin iyi hal durumlarına göre, eğer uygun bulurlarsa onaylayacaklar. Bu nedenle kaç kişinin erken tahliye olacağına ilişkin kesin bir sayı yok.

Çocuklu kadın ve hasta hükümlüler ise yasaya göre daha da erken salıverilebilecek. 6 yaşına kadar çocuğu bulunan kadın hükümlüler, koşullu salıverilmesine 2 yıl kala ağır hastalık, sakatlık ya da kocama nedeniyle yaşamlarını yalnız sürdüremeyen hükümlüler ise, koşullu salıverilmesine 3 yıl kala erken tahliyeden yararlanabilecek. Yeni uygulamayla birlikte her yıl 13-14 bin kişinin tahliye olması bekleniyor.

Denetimli serbestlik uygulamasının yöntemlerinden biri de elektronik kelepçe. Şu anda Avrupa Birliği'yle birlikte yürütülen proje kapsamında pilot bölge olarak Ankara'da uygulanıyor. 7 hükümlü, elektronik kelepçe ile takip ediliyor. Eğer uygulama başarılı olursa, yaygınlaştırılacak ve açılacak ihaleyle ihtiyaca göre elektronik kelepçe alımı yapılacak.