Yeni Şiddet Yasası'nın Çankaya Köşkü'ndeki bekleyişi sürürken dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şike cezalarında indirim yapılmasını öngören yasayla ilgili rahatsızlığının bulunduğunu belirterek, "Altı ay önce çıkmış olan bir yasanın daha düzgün çıkması gerekirdi" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısındaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gül, "Açıkçası bu yasa ile ilgili rahatsızlığım var. Çünkü altı ay önce çıkmış olan bir yasanın daha düzgün çıkması gerekirdi" dedi. Yasanın ilk uygulanacağı dönemde değişikliğe uğramasının, yasanın dikkatli bir şekilde incelenmesini gerekliliğini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı "Bunun için inceleniyor" diye konuştu. Yasaya meclisteki bütün partilerin destek verdiğini de ifade eden Gül, kararından önce yasayı incelettiğini söyledi.

VETO OLURSA SÜREÇ NASIL İŞLER?

Cumhurbaşkanı, yayınlanmasını uygun bulmadığı kanunları, bir daha görüşülmek üzere, TBMM'ye geri gönderir.

TBMM Başkanlığı, kanunu komisyona havale eder. Uygun bulunmayan maddeleri görüşülür.

TBMM Genel Kurulu, aksine karar alınmadıkça, komisyondan gelen kanunu 48 saat sonra görüşür.

TBMM sadece uygun bulunmayan maddeleri ya da yasanın tümünü görüşebilir.

TBMM, geri gönderilen kanunu aynen kabul ederse, kanun Cumhurbaşkanı'nca onaylanır ve yayımlanır.

Meclis, geri gönderilen kanunda yeni bir değişiklik yaparsa, Cumhurbaşkanı değiştirilen kanunu tekrar Meclise geri gönderebilir.

'ONURLU BİR İŞ DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yeni Şiddet Yasası'yla ilgili açıklamaları sonrası bir bomba demeç de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi. Arınç, Gül'ün açıklamaları için şunları söyledi: "Çok mutlu oldum. Yasa üzerinde değişiklik dile getirilirse, bunun çok yanlış olacağını söylemiştim. Kişiye özel bir yasa değişikliği anlamını taşıyan ve yürürlüğe girmesinden hemen 2 ay sonra değişiklik ihtiyacını ifade eden kişilerin, yanlış yaptıklarını söylemiştim. Ancak ne gariptir ki 4 siyasi partinin imzalarıyla bir kanun teklifi olarak geldi. Kendi sözlerimin ve tavrımın saygınlığını korumak için düşüncelerimi ifade ediyorum. Yeni yasa oluşturulması hoş olmamıştır, yakışık almamıştır, şık olmamıştır. Şu an tutuklu bulunanlar bu yasa ile çıkarsa bu onurlu bir iş olmayacaktır." sabah