İngiltere"de sinir sistemini etkileyerek yavaş yavaş ölüme götüren MS hastalığına yakalanan 46 yaşındaki Debbie Purdy, hastalığı dayanılmaz bir hale gelince ötanazi kararı aldı. Ancak bu uygulamanın İngiltere"de yasak olması nedeniyle tek alternatifi İsviçre"deki Dignitas adlı ötanazi merkeziydi. Fakat daha da önemlisi kendisini bu kliniğe yatıracak birini bulması gerekiyordu. Çünkü yıllardır tekerlekli sandalyeden kalkamıyordu. Debbie Purdy, İngiliz avukatlara kocasının bu görevi üstlenmesi durumunda ne olacağını sordu. Aldığı yanıt hastalığın pençesindeki kadını şoke etti: Eğer kocan seni o kliniğe yatırırsa İngiltere yasalarına göre cinayete yardımdan 14 yıl hapis cezası alabilir!

Purdy 2008 yılında bu sözleri duyduktan sonra hukuk mücadelesine başladı. Ötanazi hakkını kullanan hastaların yakınlarına uygulanacak yaptırımın belirsizliğinden dolayı konuyu yüksek yargıya taşıdı. Ve dün beklenen karar açıklandı. Yargıçlar Debby"nin talebini yerinde buldu ve Başsavcılık"ın ötanazi isteyen hastaların yakınlarının bu duruma aracı olmaları durumunda ne tür bir yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını belirlemesini istedi. Purdy ölümüne giden kapıyı açan bu kararın kendisini artık “normal” bir insan gibi hissetmesini sağladığını, hayatını tekrar kendisine geri verdiğini söyledi. Başsavcılık"tan beklediği karar çıkarsa Debby hemen ölümü seçecek.

840 kişi burada öldü

- İsviçre"deki ötanazi merkezi Dignitas 1998 yılında kuruldu.

- Başvuranlar, Dignitas doktorlarıyla görüşmeye giriyor. Baskı altında olup olmadıkları inceleniyor.

- Görüşme sırasında başvuran kimsenin ve bağımsız bir şahidin de imzası alınıyor.

- Sürecin her aşamasında kişiye defalarca devam etmek isteyip istemediği sorularak şans tanınıyor. Son olarak yüksek doz verilmeden önce alacakları ilacın kesinlikle öldürücü olduğu hatırlatılıyor.

- Kararın tamamen bağımsız verildiğinden emin olunduğundan sonra öldürmeye yeterli yüksek dozda zehir içeren bir kokteyl verilerek ötanazi gerçekleştiriliyor.

- Bugüne kadar 840 kişi merkeze başvurdu.