16 Kasım 2000'de hayatını kaybeden Türkiye'nin en önemli sanatçılarından Ahmet Kaya'nın bugün doğum günü...

Ahmet Kaya 12 Şubat 1999 yılında Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde sahneye çıkıp sadece "Şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klibi yayımlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayımlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum" demişti. Ve bu sözlerin ardından Ahmet Kaya linç edilmek istendi ve törenden birkaç dostunun ve garsonların koruması eşliğinde çıkarıldı.

O gecenin ardından Ahmet Kaya'ya bazı medya kuruluşlarında da saldırı başladı. Bazı gazeteler yalan haber ve provokatif başlıklarla Kaya'yı daha da zor duruma soktu.

Kaya hiç bir şekilde kendini anlatamıyordu. Örneğin, Ahmet Kaya, ''Ben 3 tane şerefsizin yüzünden ülkemde arabama bile binemedim'' dedi, ama basında bu sözler ''Şerefsizlerin ülkesinden arabamı bile alamadım'' diye yer aldı.

Ahmet Kaya'ya yapılan saldırılardan çok hem o gece hem daha sonrasında herkesin sus pus olması daha çok üzmüştü Ahmet ve Gülten Kaya'yı.

Ve tüm bu olanların ardından Ahmet Kaya Haziran 1999'da Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı. Paris'te yaşamaya başlayan Kaya yalnız bırakılmıştı. 2000 yılında 'Hoşçakalın Gözüm' albümünün kayıtlarını hazırlarken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Kürtçe şarkısı 'Kerwan' bu albümde yer aldı.

Kaya'nın ölümün ardından 10 yıl geçti ve Başbakan Tayyip Erdoğan dahil herkes Ahmet Kaya'ya yapılan haksızlığı dile getiriyor. Mezarının getirilmesi bile gündeme geldi ama Gülten Kaya buna karşı çıktı.

www.ntvmsnbc.com