Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olmasıyla ilgili olarak, "19 Ekim günü ve müteakip günlerde yaşanan olayların hiçbir şekilde kabul edilmesinin mümkün olmadığını" bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgenerel Ferit Güler, Irak"taki Kandil Dağı ve Mahmur kampından 34 PKK"lının gelişiyle ilgili gelişmelerin kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Terörle mücadele uzun soluklu, dinamik, karmaşık ve süreklilik gerektiren bir süreçtir. Terörle mücadele de güvenlik kuvvetleri bölücü terör örgütü ile mücadeleye devam ederken aynı zamanda bölücü terör örgütüne katılımların engellenmesi ve örgütten kopmaların sağlanması terörle mücadelenin temel esaslarıdır. Ancak 19 Ekim günü ve müteakip dönemlerde yaşanan olayların hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir. 25 Ağustos 2009 günü ifade ettiğimiz gibi ülkeyi kutuplaşmaya ayrışmaya ve çatışma ortamına çekilebilecek tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Demokrasiler savunmasız rejimler değildir. Gelişmeler terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı etkileyemez." Tümgeneral Güler, ayrıca dönenler arasındaki erkeklerin askerlik durumlarının ise Milli Savunma Bakanlığı ve Asker Alma Dairesi tarafından incelenmeye başlandığını söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Mardin"deki Bilge köyü katliamı sırasında il jandarma komutanı olarak görev yapan Jandarma Kurmay Albay Alaaddin Katı"nın görevden alınmadığını vurgulayarak, "2 yıllık sıralı hizmet garnizon süresini tamamlaması nedeniyle 21 Mayıs 2009 tarihinde yayımlanan genel atama emriyle Ankara Garnizonuna atamasının yapıldı. Söz konusu atamanın Mardin Bilge köyünde meydana gelen üzücü olay ile ilgisi yoktur" dedi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere"de bulunan Türk pilotların Berlin"in bombalanmasında yer aldığına ilişkin iddiaların sorulması üzerine Tuğgeneral Gürak, pilotların o dönemde eğitim görmek üzere İngiltere"de olduğunu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sayfasında da detaylı bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Pilotlardan birinin İngiltere hava sahasında silahsız eğitim uçağıyla uçuşu esnasında Alman uçağının saldırısı sonucu, diğer bazı pilotların çeşitli kazalarda, bir kısmının eğitim sırasındaki kazalar sonucu şehit olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Gürak, "İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere"de eğitim alan pilotlarımız, Türkiye"nin tarafsızlığını ilan etmiş olması nedeniyle hiçbir şekilde aktif hava savaşlarında ve bombardıman uçuşlarında görev almamıştır. Söylendiği gibi Almanya"yı bombalarken şehit olan kimsenin mezarı İngiltere"deki şehitlikte yoktur" açıklamasını yaptı.

Türkiye ile Suriye arasında tatbikatlarla ilgili bir soruya Tuğgeneral Gürak, iki ülke arasında Sınır Birlikleri Değişim Tatbikatı"nın 27-29 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldığını hatırlatarak, Türkiye-Suriye kara kuvvetleri arasında ilk kez gerçekleştirilen bu tatbikata, yaklaşık 40 kişilik birer hudut takımının katıldığını söyledi.

Sigara kaçakçılığı suçlaması dolayısıyla tutuklanan Albay Çetin Çelik hakkındaki soruya ise Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu cevap vererek, Albay Çelik ile ilgili soruşturmanın İstanbul Büyükçekmece Savcılığı tarafından sürdürüldüğünü ifade ederek, "Bizim açımızdan da Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma işlemi başlatılmış olup bugünlerde işlemleri tamamlanmak üzeredir" dedi./yeni şafak