Raporda, kadınların her geçen gün öldürülmeye devam ettiği vurgulanırken, çocuk istismarı ve cinsel şiddetin ise sürdüğünün altı çizildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan açıklamada, "Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir” diye belirtildi.

Raporda ayrıca, devletin kadınların yüzde kaçını koruduğu ve kadınların hangi tip erkekler tarafından öldürüldüğüne dair de bilgiler verildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporu ise şu şekilde:

Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların üstünün örtülmesi gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. Dolayısı ile çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla olduğunu belirtmek isteriz. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmamaktadır. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Kadın Cinayeti raporumuzu Femicide kavramına göre ele alıyor, bir araya getiriyor ve değerlendiriyoruz. Yani Femicide kavramına göre; “embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır. Femisidler salt kadın cinsiyetteki insanların öldürüldüğü cinayetler olarak algılanmamalıdır. Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir.”

Buna göre; 2019 yılının Mayıs ayında 37 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

37 Kadın Cinayeti

Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 5’i şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 21 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 2’si ekonomik bahaneyle, 8’i kendi hayatına dair karar almak isterken ve 1’i de boşanmak istemesi sonucu öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

İllere göre Mayıs ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:

İstanbul 4, İzmir 4, Antalya 3, Kocaeli 3, Adana 2, Aydın 2, Diyarbakır 2, Kayseri 2, Samsun 2, Afyon 1, Bartın 1, Bingöl 1, Iğdır 1, Kütahya 1, Mersin 1, Niğde 1, Ordu 1, Osmaniye 1, Sakarya 1, Tekirdağ 1, Tunceli 1, Uşak 1

Her biri birer yaşam olan 37 kadın kardeşimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

Anneliese Ilse Gansert, Gökçe Saygı, Feride Genç, Ayşenur Erçin, Sakine Oğuz, Gizem Tabak, Özgü O., Suriye Özçilingir, Nergis Y., Müzeyyen Boylu, Sultan S., Fındık Ş., Zeynep Katan, Seher Özer, Sevdiye Tosun, Hatice Dabaz, Ayşe Özlem Bağdemir, Merve Ünal, S. Ç., Ecrin Kurnaz, İlkay Sivaslı, Ayşe Zeynep P., Dilek Zengin, Songül D., Kadriye San, Saliha Toker, Gülşen Gündüz, Gülhanım Doğu, Dilek Ö., Billur Cucur, Meryem Aktan, Kamile Öktem, Fatma Yılmaz, Esra T. , annesinin karnında babası tarafından öldürülen 8 aylık bebek kimliği henüz tespit edilemeyen 2 kadın.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Mayıs ayında öldürülen 37 kadının 9’unun kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 11’i evli oldukları erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 4’ü ayrıldığı erkek, 1’i baba, 1’i kardeş, 4’ü oğlu, 2’si tanıdık/akraba tarafından öldürüldü.

15’i ateşli silahlarla, 5’i boğularak, 8’i kesici aletle, 1’i darp edilerek, 1’i kimyasal madde ile öldürüldü. Ve ne yazık ki 6’sının nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.

Kadınların 25’i evinde, 1’i işyerinde, 1’i parkta, 1’i sokak ortasında öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 2’si su kanalında, 2’si ormanda, 1’i merada, 1’i dere yatağında, 1’i bahçede, 1’i tepede, 1’i boş arazide cansız bedenleri bulundu.

21 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilememişken, 8 kadının kendi hayatına dair karar almak isterken, 1’i boşanma, 2’si de ekonomi bahane edilerek öldürülmüştür. 5 kadının şüpheli ölümü ise aydınlatılmayı bekliyor.

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 7’si bir işyerinde çalışıyor, 24 kadının çalışma durumu bilinememektedir.

Birbirinden farklı bölgelerde ve illerde kadınlar öldürülüyor ve kadınlar öldürülmediği şehirler istiyor.

6284 ve sonuçları

Nisan ayında öldürülen kadınların 17’sinin  koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 19 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmamaktadır.

Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren  6284 etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. 6284 kadınlar için bu kadar hayati iken,kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla imzalanan İstanbul Sözleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Feshedilebilir" dedi.

Bu ay 6284 etkin uygulansaydı,kadınlar yaşıyor, çocuklar da annesiz kalmayacaktı. Öldürülen kadınların 14‘ünün çocuğu vardı.

Mayıs Ayında Kadınlar ile ilgili Neler oldu?

Tüm Gelişmeler:

İran’da Tahran Üniversitesi’nde genç kadın ve erkek öğrenciler, başörtüsü dayatmasına karşı eylem yaptılar.

Afganistan’da kadın hakları savunucusu ve gazeteci Mina Mangal, kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

Çinli erkeklerin Pakistanlı kadınlarla sahte evlilik yaparak onları Çin’de fuhuşa zorladığı ortaya çıktı.

Kadın düşmanı söylemler ve uygulamalar devam ediyor

9. ODTÜ Onur Yürüyüşü, ODTÜ yönetimi tarafından engellenmeye çalışılarak öğrencilere saldırıda bulunuldu.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman yaptığı bir konuşmada “Karı gibi arkadan konuşurlar” diyerek kadın düşmanı açıklamasıyla kadınların büyük tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT mağduru kadının “iş bulamıyoruz” sözleri üzerine “kocan ne iş yapıyor” diye sordu. Kadınlar ekonomik olarak evli oldukları erkeklere veya babalarına bağlı olmak zorunda değildir. Babası veya evli olduğu erkeğin çalışıyor olması durumunda kadınların işsiz kalmasının normal olduğu söylenemez. Kadınların özgürce çalışabileceği bir düzeni oluşturmak ve kadınların güçlendirmek devletin görevidir.

Binali Yıldırım, tekrarlanacak olan yerel seçimler için yaptığı seçim konuşmasında İstanbul’un sokaklarının gece de gündüz de ışıl ışıl olacağını, kadınların gündüz gibi sokaklarda istediği gibi güvende gezeceklerini belirtti. Kadınlar sadece karanlık ve ıssız yerlerde değil, evde, okulda, işyerinde, sokak ortasında her yerde ve günün her saatinde şiddete maruz kalıyor ve öldürülüyorlar. Şule Çet’in kameralı ve güvenliğin olduğu bir binada öldürüldüğü unutulmamalıdır.

Şule Çet cinayetinin ardından 1 yıl geçti, Şule Çet için adalet isteyen kadınlar öldürüldüğü yerde anma gerçekleştirdi. En son gerçekleşen duruşmada tutuklu yargılanan sanık Çağatay Aksu’nun annesi Şule’nin babasına “kızına sahip çıksaydın” dedi. Bizler bu sözleri Münevver Karabulut cinayeti zamanında da duymuştuk. Kadınlar, birilerinin sahip çıkması gereken özneler değildir. Şiddetin ve cinayetlerin üstü bu tür kadın düşmanı söylemlerle örtülemez. Davada ek mütalaasını sunan Adli Tıp, Şule intihar etmedi dedi. Bütün şüpheli ölümler aydınlatılmalı ve adalet sağlanmalıdır.

Meydan Beşiktaş’ta çalışan bir kadın, mal sahibi Şahin Şeker’in tarafından fiziksel şiddete maruz kaldı.

Ağrı’da bir kadını darp eden icra müdürüne 1350 TL; darp edilen kadına 'kamu görevlisine hakaret'ten 10 bin 620 TL ceza verildi.

İstanbul’da bir dava sırasında erkek hakim, Avukat Tuğçe Çetin’e  “avukatlığa uygun değil” diyerek eteği üzerinden saldırıda bulundu ve fotoğrafını çekmeye çalıştı.

Kadın hakları konusunda düzenlenen eylemlere katıldığı bahane edilerek Şule Duman babası tarafından kaçırıldı. Şule kurtarıldıktan sonra babasına karşı 3 ay koruma kararı aldırdı.

Çocuk istismarını normalize eden Zümrüt Apartmanı isimli kitap olduğu ortaya çıktı. Büyük tepkiye yol açan bu kitap hakkında soruşturma açıldı fakat yazarı gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Edebiyatın, çocuk istismarını meşrulaştırması kabul edilemez.

Kadınlar kadın cinayetlerine karşı mücadeleye devam ediyor

13 Mayıs’ta bir apartmanda çıkan yangında itfaiye ekipleri 35 yaşındaki Feride Genç’in cesedini buldu. Yangında öldüğü zannedilen kadının öldürüldükten sonra evinin yakıldığı belirlendi.

Antalya’da 39 yaşındaki trans kadın Gökçe Saygın, bir erkek tarafından kesici alet ile öldürüldü.

Tunceli’de merada şüpheli bir şekilde cesedi bulunan 3 çocuk annesi Sakine Oğuz’un Medet Can A. tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Fail dikkat çekmemek için öldürdüğü kadının cenazesine de katılmış.

Aynı gün içerisinde Aydın’da Nergis Yavaş, bıçakla, evli olduğu erkek tarafından; İzmir’de Gizem Tabak, 2 yaşındaki oğluyla birlikte, birlikte olduğu erkek tarafından; Diyarbakır’da Müzeyyen Boylu, 14 kurşunla, evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Avukat Müzeyyen Boylu’nun görülen ilk mahkemesinde hakim faili “hoşgeldiniz Mesut bey, geçmiş olsun” diyerek karşıladı.

Aydın’da 2 çocuk annesi 30 yaşındaki Seher Özer, birlikte olduğu Erdal Akın’ın evlenme teklifini reddettiği bahanesiyle ateşli silahla öldürüldü.

İzmir’de yaşayan 79 yaşındaki Sevdiye Tosun, 47 yaşındaki oğlu Rıza Tosun tarafından boğularak öldürüldü.

Samsun’da 20 gündür kayıp olan 1.5 yaşındaki Ecrin’in cansız bedeni evine 5 km. uzaklıktaki bir ormanlık alanda bulundu.

Kadınlar cinsel şiddete uğramaya devam ediyor

Ankara Üniversitesi’nde bir grup erkek öğrenci, kadın öğrencilere “şuna bak orucumuzu bozuyor” diyerek sözlü tacizde bulundu.

Ankara’da kabin memurluğu için özel jet firmasına iş görüşmesine giden İ.K., firma sahibi B.Ç.’nin fiziksel ve sözlü tacizlerine maruz kaldı.

İstanbul’da yaşayan 24 yaşındaki stajyer avukat G.G., Scotty isimli mobil uygulama üzerinden ulaşım için çağırdığı motosiklet sürücüsü tarafından cinsel saldırıya uğradı.

Mardin’de KENT A.Ş.’de müdür olarak çalışan polis E.U.’nun, birçok kadına iş vaadiyle şantaj yaptığı ve cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıktı.

Ankara’da yaşayan Avukat Burcu Aslan, taciz davası için avukatı olmasını isteyen N.A.Ö. tarafından tacize uğradı.

İstanbul’da parkta oturan bir kadın ölümle tehdit edilerek Burak B. tarafından cinsel saldırıya uğradı. Burak B. tutuklandı.

Çocuk istismarları devam ediyor

Samsun’da 1.5 yaşındaki Ecrin ölü bulundu. Ecrin’nin istismara uğradığı iddia ediliyor.

Adana’da dayısı ve dayısının arkadaşı tarafından istismara uğrayan 15 yaşındaki M.C. intihara kalkıştı. M.C.’nin şikayet ettiği, ailesinin inanmadığı ve hiçbir şey yapılmadığı öğrenildi.

Şırnak Cizre’de Merkez Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Burak Ercan çok sayıda öğrenciyi istismar etti. İstismar faili hala göreve devam ediyor.

İzmir’de bir çocuk okulda güvenlik görevlisi B.K. tarafından istismara uğradı, fail serbest bırakıldı. Çocuğun babası, AKP’li belediye başkanı Saliha Özçınar’ın kendisine “bu işi dallandırıp budaklandırmayalım. Kızın da oğlanın da adı çıkmasın” diyerek istismarın üstünü kapatmaya çalıştı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2018 yılında 15 yaş altı 34 çocuğun hamile olduğu halde sağlık görevlilerince adli makamlara bildirilmediği iddiasıyla soruşturma başlattı, 18 doktor hakkında hapis istemiyle dava açıldı.

Mayıs ayında görülen davalarda çıkan sonuçlar

2012’den bu yana Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak takip ettiğimiz Ayten Taşdelen davasında, yargıtay faile verilen tahrik indirimini bozdu. Ayten, evli olduğu ve hakkında koruma kararı çıkartmış olduğu erkek tarafından öldürülmüştü.

Antalya'nın Aksu ilçesinde ilkokul 4. sınıf öğrencisi 4 kız öğrencisini taciz eden İngilizce öğretmeni Kadir A.'ya yargılandığı davada “baba şefkati gösteriyorum” dedi, iyi hal indirimi uygulandı.

Redddettiği erkek tarafından öldürülen Seher Çetintaş’ın davası sonuçlandı. Faile indirim uygulanmadı, müebbet hapis cezası verildi. Fail duruşmada “çok seviyordum yanlışlıkla oldu” dedi.

Ayrıldığı erkeğin ailesi tarafından “namus” bahanesiyle öldürülen Safiye Karakoç’un davasında cinayete azmettirenler hala tutuklu değil. Dava 20 Haziran’a ertelendi.

Kendisine cinsel saldırıda bulunan erkeği öldürmek zorunda kalan Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezası Yargıtay’da onandı.

Evli olduğu erkeği kendisine şiddet uygulaması üzerine öldürülmemek için meşru müdafaa hakkını kullanan Aylin Işık’a  ise “kasten öldürme” suçundan 15 yıl ceza verildi. Kadınlar şiddet görürken görevini yapmayanlara, kadınlar öldürülürken indirim verenlere karşı tüm kadınlar için adalet istiyoruz.

Bingöl’de bir kadına cinsel şiddet uygulayan polis memuru  6 yıl 8 ay ceza aldı. Tüm faillere indirimsiz cezalar verilinceye dek kadınlar mücadeleye devam edecek.

9 yaşındaki Y.K’yı istismar eden ve kalp krizi geçirerek ölmesine neden olan fail tutuklanmadı. Fail serbest olduğu bu süreç içerisinde iki çocuğu daha istismar etti. Dava 14 Ekim’e ertelendi. 3 çocuk istismar eden ve bir ölüme yol açan şahıs serbest dolaşamaz.

Antalya'da 10 yaşındaki kız çocuğunu  istismar eden 45 yaşındaki apartman görevlisi, adli tıp raporu olmasına rağmen beraat etti.

Dava sonuçları tüm o ay içerisinde görülen kadın davalarının hepsini kapsamamaktadir, takip edebildiğimiz ve kamuoyu aracılığı ile edinebildiğimiz bilgiler kadarı iledir."