McKinsey tarafından yapılan bir anket, her dört kadından birinin, pandeminin bir sonucu olarak işlerini bırakmayı, çalışma saatlerini azaltmayı veya işi azaltmayı düşündüğünü ortaya koydu.

Kar amacı gütmeyen LeanIn.Org'un CEO'su ve kurucu ortağı Rachel Thomas, bunun cinsiyet çeşitliliğine yönelik ilerleme açısından büyük bir engel olacağını söylüyor.

Şu ana kadar, Covid-19 krizi kadınları özellikle sert bir şekilde etkiliyor. Çalışan anneler, kapatılan kreşler ve çocuk bakımı sorumluluklarının yükünü taşıyarak pandeminin ek bedelinden etkileniyor.

Yeni bir rapor, sorunun boyutunu ölçüyor: Her dört kadından biri, pandemi ve bunun sonuçları olarak işlerini bırakmayı, çalışma saatlerini kısaltmayı veya başka bir şekilde işi azaltmayı düşünüyor.

McKinsey & Company ve Lean In tarafından hazırlanan yıllık rapor, ABD ve Kanada'daki 47 şirkette 40.000'den fazla çalışanı inceledi.

Raporun yazarlarından biri ve kar amacı gütmeyen LeanIn.Org'un CEO'su ve kurucu ortağı Rachel Thomas, "Bir panik düğmesi olsaydı, onu kapatırdık" diyor. Kadınların kariyerlerinden vazgeçmeyi düşünmeleri durumunda, C-seviyesindeki kadınların oranında yüzde 22'lik bir artış da dahil olmak üzere, çalışmanın başladığından beri toplumsal cinsiyet çeşitliliğine doğru kaydedilen ilerleme için büyük bir aksilik olacağını belirtiyor. 

Nitekim rapor, yaşlı kadınların işte belirli bir gerginlik hissettiğini ve büyük ölçüde tükenmişlik nedeniyle Covid-19 nedeniyle küçülmeyi düşündüklerini söyleme olasılıklarının erkeklerden 1,5 kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Raporda, üst düzey pozisyonlarda çok sayıda kadının üstlendiği ebeveynlik sorumluluklarına ek olarak, "kehanetlerin genellikle erkeklerden daha yüksek performans standartlarına tabi tutulduğunu ve başarısızlık için suçu üstlenme olasılıklarının daha yüksek olabileceğini" belirtiyor. Bu yüzden, şu anda olduğu gibi riskler yüksek olduğunda, üst düzey kadınlar daha yüksek eleştirilere ve daha sert yargılamalara maruz kalabilir. "

Maalesef kadınların işyerinde karşılaştıkları “annelik cezası” çok gerçektir. McKinsey'de çeşitlilik ve katılımın kıdemli ortağı ve baş sorumlusu olan Thomas ve raporunun ortak yazarı Lareina Yee, bu stresi hafifletmek için işverenlerin, yöneticilerin ve meslektaşların yapabileceği çok şey olduğunu söylüyor. Esnek çalışma saati politikaları kurmak, bir çocuğun Zoom toplantısının ortasında sürpriz bir konuk olmasını desteklemek ve anlamak için basit bir hareket gibi büyük bir yardımcıdır. Ve yöneticiler, birçok işçinin şu anda kendilerini bulduğu son derece olağandışı koşullar ışığında performans ve verimlilik beklentilerini yeniden değerlendirmelidir.

https://www.weforum.org/agenda/2020/10/women-career-gender-equality-pandemic-childcare-parity-work?utm_source=twitter&utm_medium=social_scheduler&utm_term=Workforce+and+Employment&utm_content=05%2F10%2F2020+20%3A30