Sitelerdeki ilanları okuyanlar perde arkasında yoksulluk ve yoksunluğun yattığı bu öykülerin yanı sıra, para kazanma amaçlı girişimlerle de karşı karşıya kalıyor.


Milliyet Gazetesi'nden Burak Dursun'un haberine göre, yasadışı evlat edinme pazarlığı siteye verilen ilanlarla başlıyor: “Adım Ece. 26 yaşındayım ve 7 aylık hamileyim. Evlatlık vermek istiyorum. Ciddi olan doğumdan hemen sonra bebeği alacak olanlardan mail bekliyorum”, “Bir ay sonra doğum yapacağım kız çocuğu almak isteyenler ulaşsınlar”, “9 aylık erkek bebeğe hamileyim, evlatlık vermek istiyorum çok ciddi ve çaresizim”, “Yurt dışında yaşıyorum bir evlat edinmek istiyoruz, dürüst insanların mail atmasını bekliyorum” siteye verilen ilanlardan sadece birkaçı...
 
"Eşim kaçtı, kıza bakamıyorum"
 
Siteye, ‘Benim 5 aylık bir kızım var maddi destek karşılığı almak isteyen varsa bana ulaşabilir’ ilanını bırakan bir kişi, eşinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve kızları D.’ye bakamadıklarını anlatıyor: “Eşim 10 gündür evde yok, kaçtı. Kıza bakamıyorum. Hatay’a gelin çocuğa bakın tanışalım”
 
13 siteye erişimin engellenmesi talep edildi
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran bakanlık 13 internet sitesinin yetkilileriyle çocuk satmak isteyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlık ayrıca bu sitelere erişimin engellenmesini talep etti. Bu mecralardan bazıları İletişim Başkanlığı’nın kararıyla idari tedbir uygulanarak bazıları da mahkeme kararıyla erişime kapatıldı.
 
2.5 yaşındaki çocuk 7 bin TL!
 
Sitede bir de 2.5 yaşındaki bir çocuk için ilan var. İlanı komşusu için verdiğini söyleyen kişi, “Çocuk bizim komşumuzun. Aile Zonguldak’ta yaşıyor. B., 2.5 yaşında. Ailenin durumu biraz kötü. Bu yüzden evlatlık vermek istiyorlar. Adamın 7 bin TL borcu var. Ailenin tek istediği borcunun kapatılması. Aile kesinlikle çocuğu geri istemeyeceklerini söylüyor” diyor.
 
"Psikolojik olarak henüz hazır değilim"
 
İstanbul’da yaşayan Meryem (21), siteye doğmamış bebeğini evlatlık vermek için ilan verenlerden biri. 36 haftalık hamile olan Meryem, “Ailemle yaşıyorum. Eşimden şiddet görüyordum, kendisi madde bağımlısıydı ve kendi öz kardeşine tecavüz etmişti. Ondan ayrıldım. Babasız büyümesini istemediğim için bebeğimi evlatlık vermek istiyorum. Ailem bebeği vermemi istemiyor. Verirsem benden şikâyetçi olacağını söylüyorlar. Psikolojik olarak henüz hazır değilim, çocuğa bakmak istemiyorum. Bebeği doğum sırasında ölmüş olarak gösterebilirseniz bebeği size veririm. Bebek dönmediği için sezaryen doğum yapmam gerekiyor. Bebeği alacaksanız hastaneden randevu almamız gerekiyor. Ailem bebeği öldü olarak bilirse bebeği verebilirim” diyor.
 
Taşıyıcı anne için pazarlık
 
Siteye ilan verenlerden biri de isminin Ümran olduğunu söyleyen bir kadın. 50 bin TL karşılığında taşıyıcı annelik yapmak için ilan veren Ümran, 3 çocuk annesi olduğunu ve 2 yıl önce eşinden ayrıldığını söylüyor. Ümran, geçim sıkıntısı yaşadığı için taşıyıcı annelik yapmaya karar verdiğini anlatıyor: “Daha önce taşıyıcı annelik yapmadım ama çocuk doğurma konusunda tecrübeliyim. 10 ve 7 yaşlarında 2 oğlum ve 7 aylık bir bebeğim var. Kararım kesin ve hiçbir şekilde geri dönmeyeceğim. Bu işin sonunda hem siz hem de ben mutlu olurum.''