Hamileyken Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Hamilelik süreci, kadınların daha da hassas oldukları ve bebekleri için bilinçaltında endişe çalıştırdıkları bir süreçtir. Bebeğin gelişimi için ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek için kadınların dikkat etmeleri gereken belli detaylar bulunur. İşte, hamileyken merak ettikleriniz ve cevapları…

- Hamileyken ne yemeli?
Hamileliğin gelişim süreci için en önemli konulardan birisi beslenmedir. Kadınların hamilelik süresince doğru beslenmesi gerek bebeğin sağlığı gerekse kendi sağlıkları için büyük önem taşır. Hamilelik döneminde kadınlar belirli bir kilo alımı yaşarlar. Fakat doktorların öngördüğü kilodan fazlasını almamaya dikkat etmek gerekir. Bu süreçte vitamin, karbonhidrat, protein ve minerallerin dengeli bir şekilde vücuda alınması önemlidir. Bebeğin gelişimi için et, balık, sebze, meyve ve ceviz tüketimi büyük önem taşır. Hamilelik sürecinde en sağlıklı beslenme programını bir beslenme uzmanından almanız en doğrusudur. Diyabet, hipertansiyon gibi sağlık şikayetleri olan kadınların hamilelik sürecinde özel bir diyet uygulayabilmeleri için doktorlarıyla konuşmaları gerekir.

- Hamileyken hangi besinlerden uzak durmalı?
Hamileyken kadınların sağlıklı besinleri tüketmeye dikkat ettikleri kadar tüketmemeleri gereken besinlerden de uzak durmaya dikkat etmeleri gerekir. Uzmanlar ödem sökücü bitkiler ve hazmı zor olan besinlerden uzak durulması gerektiğine dair uyarıda bulunuyor. Yeşilçay, maydanoz ve adaçayı gibi bitkiler hamilelik öncesi ve sonrası için her ne kadar faydalı olsalar da, hamilelik sürecinde düşük riskini artırdığı için tehlikeli bulunmaktadır. Özellikle hamileliğin ilk zamanlarında, anne karnına tutunmaya çalışan bebekler için ödem söktürücüler oldukça risklidir. Sindirimi kolay olmayan yağlı gıdalar ve hamur işi gibi besinlerden uzak durmak da önemlidir. Hamilelik sürecinde bebeğin bağırsaklara baskı yapması gaz sancılarının oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra, annelerin gaz yapan besinlerden de uzak durmaları gaz sancılarının artmaması için büyük önem taşır. Acılı ve baharatlı gıdaların da bebeğin gelişimini etkileyebileceğini söyleyen uzmanlar, özellikle ikinci trimester sonunda bebeklerin annenin yediği gıdaların tadını alabildiğini söylemektedir.
 

- Hamileler için spor riskli midir?

Hamilelerin en çok merak ettiği konulardan birisi hamileyken spor yapmanın bebek için riskli olup olmadığı konudur. Uzmanlar, kadınların vücudunu güçlendirecek hafif sporları ve yürüyüş yapmalarını önermektedir. Yapılacak spor hareketleri, hamileliğe uygun olmalı ve hareketleri kısıtlamamalıdır. Bu konuda alanında uzman spor eğitmenlerinden yardım alınabilir. Yapılacak spor hareketlerinin nabzı çok yükseltmeyecek, hafif hareketler olmasına dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalara göre, hamileliğin ilk üç ayında spor yapmanın bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceği söylenmektedir. Fetüsün anne karnındaki tutunma aşamasında spor yapmak düşük riskine sebep olabilir. Spor programı yaparken, bebeğin anne karnındaki gelişim aşaması göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak: https://www.cicicocuk.com/hamilelik-2020/