Devlet yeni doğum yapan annelere bir takım yardımlar yapmaktadır. Devletin yeni doğum yapan annelere yaptığı yardımlardan birisi de doğum yardımıdır. Tamamen geri ödemesiz olan doğum yardımı, anne ya da babadan sadece birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekiyor. Devlet tarafından verilen doğum parasının miktarı ise her çocukta farklılık göstermektedir.

Her çocuğa göre miktarı değişen doğum yardımı, ilk çocukta en düşük olurken çocuk sayısı arttıkça devlet tarafından verilen geri ödemesiz ve bir defaya mahsus olan doğum yardımı artmaktadır. Doğum parası almak isteyen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan anneler başvuru yaparak bu yardımı alabilirler. Eğer anne Türk vatandaşı değil ise ancak baba Türk vatandaşı ise yine de doğum yardımı hakkı olacaktır.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı almak isteyen ebevynlerden anne ya da babanın mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gereklidir. Bu şartı karşılayan kişiler doğum yardımı başvurusu yapabilirler. Ayrıca başvuru öncesinde yeni doğan bebeğin kimliğinin çıkarılmış olmalıdır. Bununla birlikte başvuru öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi sitesinde yer alan doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurularak evrakların içerisine eklenmelidir.

Başvuru için gerekli tüm belgeler hazırlandıktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Hizmet Merkezleri’ne başvuru yapılmalıdır. Bu belgeler bu kurumlara bizzat verilebileceği gibi kargo ile de gönderilebilmektedir.

Doğum Yardımı Parası Ne Kadar?

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere geri ödemesiz olarak tek sefer mahsus verilen bir yardımdır. Bir anne her doğum yaptığında her çocuğu için doğum yardımı parası alabilmektedir. Doğan her çocukta kademeli olarak doğum yardımı parası da artmaktadır.

Yeni anne olan kadının eğer ilk çocuğu ise alabileceği doğum yardımı 300 TL’dir. Bu ödeme ikinci çocukta 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 TL olarak devlet tarafından yapılmaktadır. Doğum yardımı alabilmek için aranan tek şart ise; annenin ya da babasının Türk vatandaşı olmasıdır. Doğum yardım parası yardımı alacak olan annelerin sigortasının olup olmaması herhangi bir kriter değildir.