Palandöken, "Ekonomik olarak işletmelerin çıkmaza girdiği, işsizliğin rekorlar kırdığı bir dönemde, kahveci, lokantacı kafeteryacı, turizm işletmeleri için bir orta yol bulunup, süre uzatılmalıdır" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, "müşteri kaçmasın" diye yasağın delinebileceğini, bu durumda ceza kesilen işletmelerin ayakta kalmasının mümkün olmayacağını kaydederek, "Dünyayı saran küresel kriz nedeniyle her kesimden fazla sıkıntı yaşayan, en önemlisi bugüne kadar açıklanan 6 pakette yer almayan küçük esnaf ve sanatkar, yasaktan doğacak zararının telafisi için tedbir alınmamış, destek de verilmemiştir. Esnaf, kara kara uğrayacağı iş kaybını düşünürken, şimdi de müşterisiyle karşı karşıya gelecek. Geri adım atarak göz yumduğunda ise uygulanacak cezayı kaldırabilecek işletme yok" dedi.

"SİGARA İÇENLER EĞİTİLMELİ VE CAYDIRILMALI"

İşletmelerin cezalandırılmalarından çok içenlerin caydırılması ve eğitilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, şöyle devam etti:

"AB ülkelerinde tütün mamullerine bizden daha evvel yasak getirildi. Ama geçen zaman içinde yasağın uygulanamadığı alanlar görülerek bazı vergi kolaylıkları ve özel sigara odaları kurmaları sağlandı. Yunanistan'da sigara içenler için güçlü havalandırma sistemine sahip özel yerler ayrılmıştır. Oysa bizde açık alanlarda, verandalarda, balkonlarda çevresi cam, naylon ve benzeri malzemelerle kapatılmış alanlarda bile sigara içme yasağı uygulanmaktadır."

"YASAKLARDAN ETKİLENECEK KESİM BÜYÜK"

Türkiye'de 108 milyar adet sigara tüketildiğini, 2008'de tütün mamullerinden tahsil edilen ÖTV'nin 10,9 milyar TL, 2009'un ilk 5 ayında ise 4,3 milyar TL olduğunu vurgulayan Palandöken, yasaklardan etkilenecek kesimin çok büyük olduğunu ifade etti. 2007 yılında 207 bin tütün üreticisi aile sayısının, 179 bine gerilediğinin altını çizen Palandöken, "Güneydoğu'da tütün üreterek geçimini sağlayan aile kalmamıştır. Şimdi de ekonomik krizin etkileri henüz devam ederken, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan sigara yasağı ile pek çok esnaf ve küçük işletme zor durumda kalacak, kepenk kapatmalar hızlanacaktır. Halk, bilhassa gençler sağlığının korunmasını da ihmal etmeden bir orta yol bulunmalı. Acilen geçiş sürecini uzatarak, işletmelerin düşük faizli kredilerle desteklenerek havalandırma sistemlerini güçlendirmeleri ve özel bölümler oluşturmaları sağlanarak, yasağın olumsuz etkileri en aza indirilmelidir" dedi.

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2009 - Salı
Web adresi: /Gundem/2009/07/14/yasagin_suresi_uzatilsin
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.