Biz bu işletmeleri sivil toplum adına mahkemeye vereceğiz, kamu davası açacağız." dedi.

Havaların soğuması ile birlikte, bazı işletmelerde sigara yasağının delindiği görülüyor. Şehir merkezlerindeki pek çok iş yerinde, kapı önlerinde görevlilerin 'sigara içmek serbest' şeklindeki çığırtkanlıkları ya da bu yönde asılan yazılar dikkat çekiyor.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Elif Dağlı, yasağı delenleri sivil toplum adına mahkemeye vereceklerini bildirdi. İhlallere karşı rutin denetimlerini devam ettiren Sağlık Bakanlığı ise ilave önlem olarak 'hissettirmeden' gözlem denetimlerini başlatıyor.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte, sigara yasağı yeniden gündeme geldi. Yaz aylarında dükkanlarının önündeki masa ve sandalye sayısını artırarak çözüm bulan esnaf, kışın gelmesi ile birlikte ısıtıcılara sarıldı. Bazı esnafın ise, 'burada sigara içmek serbest' diye bağırarak müşteri çekmeye çalıştığı görülüyor. İhlallere sivil toplum temsilcileri sert tepki gösteriyor. Sigara yasağı konusunun ikinci plana atılması gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Birisi bakmıyor diye, yasaya uymamak diye bir şey söz konusu olamaz." dedi. Yasanın kapalı alanlar için yeni olduğunu kaydeden Dağlı, "İşletmeler itiraz ederse, yasaya uymaktan kurtulacaklarını zannediyorlar ancak yanılıyorlar." diye konuştu.

Vatandaşlardan gördükleri ihlalleri kendilerine bildirmelerini isteyen Dağlı, "Kanuna karşı gelmek bir yaptırım gerektirir. Biz bu işletmeleri sivil toplum adına mahkemeye vereceğiz, kamu davası açacağız." dedi. Fransa'da bunun örneğinin yaşandığını anlatan Dağlı, bu yolla dava açılan bir işletmeye kapatma cezası verildiğine dikkat çekti. Dağlı, 53 ilde örgütlü SSUK'un Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Ali ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Türk Tabipleri Birliği gibi 30 üyesi bulunduğunu söyledi.

"MÜŞTERİLER İÇİNDE İŞLETME SAHİPLERİNİ İZLEYEN BİR ÇİFT GÖZ OLACAK"

Sağlık Bakanlığı da sigara denetimlerinde ikinci dalgayı başlatmaya hazırlanıyor. Buna göre, pastane ya da kahvehaneye giden müşteri kılığındaki denetçiler, uzun süre orada kalarak bir yandan çay ve kahvelerini içecek bir yandan da işletmeyi gözlemleyecek. Yasağı ihlal eden biri görüldüğünde, bulunduğu yerin genel fotoğrafını çekerek, olayı belgeleyecek. Parasını ödeyerek, işletmeden ayrılan denetçi, ihlal ile ilgili raporunu hazırlayarak İl Tütün Kontrol Kurulu'na sunacak. Denetçilerin topladığı bilgi ve belgeler yeterli ise, işletmeye ceza kesilecek. Yeterli değilse, ekipler söz konusu işletmeyi yoğun bir şekilde denetlemeye devam edecek.

Temel Sağlık Hizmetlerli Genel Müdürü Seracettin Çom, müşteri kılığındaki denetçileri, "İşletme sahipleri şunu bilsin ki, müşterileri içerisinde onları izleyen bir çift göz olacak." dedi. Dükkanlar önünde sigara içmek serbest çığırtkanlığı yapanları da uyaran Çom, "Aleni olarak suçu teşvik etmek ve övmek, ağır cezalar gerektiriyor. Bu insanları ikaz ediyoruz. İstenmeyecek ağır cezalar ile karşılaşabilirler." diye konuştu./yeni şafak