ANTALYA'da bazı kahvehane sahipleri sigara yasağına karşı çözümü, masaları dükkanları önündeki boş alanlar ve kaldırımlara çıkarmakta buldu. Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu ise yasakla ilgili Türkiye'nin her ilinden tepki telefonları aldıklarını söyledi.

Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesi yasağı bugün başladı. Yasak özellikle kahve sahipleri ve müşterilerinin tepkisine neden oldu. Antalya'da sahil şeridinde bulunan mekanlarda ise yasak hem işletmeciler hem de müşteriler için olumlu karşılandı. Yaz günlerinin Türkiye'de en uzun yaşandığı illerden biri olduğu için, yasaktan diğer illerdekilere oranla daha az etkileneceklerini düşünen bazı esnaf, ilk çare olarak da masalarını işyeri önündeki boş alanlara ve kaldırımlara atarak buldu. Tiryakiler ise ise bu masalarda okey vb oyunlarını sigaraları içerek oynamaya devam etti. Kahvelerin kapalı bölümlerinde ise yasak nedeniyle kimsenin oturmadığı dikkat çekti.

"KIŞIN NE YAPACAĞIZ"

Kahve işleticisi Bayram Koç, 24 yıldır bu işi yaptığını belirterek,

“Böyle birşey görmedik, kahvehanelerimiz bomboş. Havalar güzel olduğu için şimdilik masaları dışarı atarak çözüm bulmaya çalışıyoruz, ama kışın ne yapacağız bilmiyoruz. Ekmek parasını nerden bulacağız, çalıştırdığımız işçilerin parsını nasıl vereceğiz” dedi. Kahvedeki müşteriler ise Türkiye'de birçok insanın zaten yıllardır ekonomik kriz yaşadığını ve sigara içmeden duramayacaklarını söyledi. 76 yaşında ve 61 yıldır sigara kullandığını belirten İrfan Yıldırım ise yasağa uymak zorunda olduklarını belirterek, “Ama bu yasak her yere aynı şekilde uygulanabilmeli. Taşları bağlayıp ipleri boş bırakmasınlar. Ben sigara içiyorum, bize babamız da yasaklamıştı sigara içmeyi ama içeceğimiz yeri bulmuştuk. Türk milletiyiz biz buna da elbette bir çare buluruz” diye konuştu.

Bir başka kahvehane işletmecisi Ahmet Bayoğlu, yasak yüzünden içeriye kimsenin oturmadığını ve bu yüzden dışarı masa attıklarını belirti.

Antalya'nın sahil kenarında bulunan kafelerden birinin işletmecisi Ümit Yasan ise, yaz aylarında zaten sıcak hava nedeniyle müşterilerin kapalı alanı tercih etmediğini ve çok fazla etkisinin olmayacağını kaydetti. Yasan, kış döneminde ise yasak nedeniyle esnafın yüzde 50 iş kaybı yaşacağını dile getirdi. Deniz kenarındaki bir başka işletmenin sahibi Güray Kanan, yasağı olumlu karşıladıklarını ve Türkiye'de yeni bir dönemin başlangıcı olacağını dile getirdi.

TURİZM SEKTÖRÜ UYUM SAĞLIYOR

Antalya'daki otellerde ise yasağa karşı hemen uyum sağlandı. Sheraton Voyager Antalya Hotel Resepsiyon Şefi Çağlar Bayrakçı, yasak ile ilgili ilk uygulamadan itibaren birçok konuda gerekli önlemleri aldıklarını ve müşterilerin de uyum gösterdiğini ifade etti. Otelde bulunan İngiliz Hepkin çifti ise Avrupa ülkelerinin birçoğunda uygulanan bu yasağın Türkiye'de uygulamaya başlamasını olumlu bulduklarını söyledi. Turist çift, “Türkiye'de artık daha rahat nefes alabileceğiz. Bu çok güzel. İnsanlar daha az sigara içecekler veya zamanla hiç kullanmayacaklar, sağlıkları için de güzel bir uygulama” dedi.

ESNAF BOYKOT İSTİYOR

Sigara yasağından esnafın olumsuz etkileneceğini belirten Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, yaz aylarında esnafın dükkanlarının ön veya arka kısımlarını kullanarak bir nebze bu işi atlatmaya çalışacağını belirtti. Kış aylarındaki durumun ise düşündürücü olacağını kaydeden Murat Ağaoğlu şunları söyledi;

“Şu anda yasakla ilgili uyarı levhaları Türkiye genelinde tüm kahvehane ve kıraathanelere asıldı, kültablaları kaldırıldı. Sigara içme yasağı vurgulanıyor. Tabi işletmeye verilecek cezaların çok ağır olması bizi düşündürüyor. Ekonomik kriz içindeyiz ve müşterinin gelmemesi kahvehanelerin sonu olur. Bizim en büyük düşüncemiz budur. Biz işin ekonomik kısmına bakıyoruz. Çünkü hepimiz ev geçindiriyoruz ve esnafın durumu da zaten ortada. Esnaf olumsuz yönde etkilenecektir. Bu yasağa tiryakilerin alışması da zor. Türkiye genelinde Manisa, İzmir, Konya, Samsun tüm illerden, Akdeniz, Karadeniz tüm bölgelerden gelen tepkiler had safhada. Esnaf, "bu işi boykot edelim" gibi şeyler konuşuyor. Biz ise bu yasanın çıktığını, boykot yoluyla değil de uygulamada bazı yaptırımlara gidilebileceği, en azından 2- 3 ay kendini göstereceğini söylüyoruz. Bu nedenle olumsuz yönde etkilenecek esnaflarımıza da ekonomik destek bekliyoruz.”