Hükümet memura yüzde 7.6’lık zam teklifinde bulundu. Kararı bu hafta Hakem Heyeti verecek. Hükümetin enflasyon beklentisi yüzde 6-6.5 civarında. Peki Hakem Heyeti ne karar verirse hükümet uyacak mı? Ali Babacan yanıtlıyor: “Yasa öyle, uymak zorundayız.” “

Heyetin neredeyse tamamı memur

Hakem Heyeti’nin neredeyse tamamı memurlardan oluşuyor. Dolayısıyla kendi maaşlarının daha fazla artması yönünde karar almak istemezler mi?” şeklindeki soruya ise Babacan, “Hakem Heyeti’nin mali dengeleri, bütçe dengelerini göz önünde tutmasında yarar var. Bunu yapacaklarını umuyorum” cevabını veriyor.

Ali Babacan memur sendikalarının istedikleri zammın toplam büyüklüğünün 60-70 milyarı bulacağını bunu ödemenin imkânsız olduğunu söylerken şu açıklamayı yapıyor: “Memur maaşları yılda 100 milyar lirayı buluyor. Her yüzde 1’lik zam, 1 milyar liralık gider artışı anlamına geliyor. Memur maaşları zaten bütçe giderlerinin yüzde 28’ine ulaşmış bulunuyor. Bu oran 2002’de yüzde 18 düzeyindeydi. Biz belediyeleri yüzde 30’la sınırlamışken, kendimiz bu sınırı aşamayız. Bizim petrol, gaz gelirimiz yok. Vergilerle ödeme yapıyoruz. Biz bugün, ‘sıfır zam’ bile vermeye kalksak, memurun eline geçen para her yıl katsayı nedeniyle yine artıyor. Üstelik bu artışlarda performansa bakılmıyor. Bir de özel sektöre bakın. Bir dengesizlik oluşuyor.”