Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Antalya Belek'te 29 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılan Turizm Arama Konferansı'na 'meslek yasası' tartışması damgasını vurdu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sektörden gelen 'önümüzü açın' çıkışına, "Beni devirmeden bu yasayı çıkaramazsınız" yanıtını verdi. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı Turizm Arama Konferansı'nın son saatleri oldukça tartışmalı geçti. Konferansa son gün katılan ve kapanış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu turizmin önemini anlatırken, dinleyicilerden, "Madem bu kadar önemli, TOBB önümüzden çekilsin." diye bir itiraz geldi. Bir anda ortalık gerilirken Hisarcıklıoğlu, "Bu sözü söyleyen kim?" diye sordu. Akdeniz Otelciler Birliği eski başkanı (AKTOB) Osman Ayık ayağa kalkarak, "Ben söyledim" diye karşılık verdi. Bu çıkışa oldukça sinirlenen Hisarcıklıoğlu, "Ben buradayken bu yasa çıkmaz. Tek yol var. Bunun için beni devirmelisiniz" dedi. TOBB Başkanvekili Halim Mete de "Sizin ayrı bir güç olmanıza izin vermeyeceğiz, gelin bizim arka bahçemiz olun" diye konuştu.

'ETİKET PEŞİNDESİNİZ'
Antalya Ela Qulity Resort'da yapılan Turizm Arama Konferansı'nda patlayan meslek yasası konusu sektörün uzun süredir ısrarla istediği bir konu. Turizm sektörünün sektörünün bir standarta kavuşmasını ve bir meslek yasalarının olması gerektiğini söyleyen sektörün öncü kuruluşları, yaklaşık 4-5 yıldır bu konuda hükümete ve turizm bakanlığına baskı yapıyorladı. Ancak TOBB'un baştan beri bu bölünmeye karşı olduğu biliniyordu. Antalya'daki Arama Konferansı'nda bu konu ilk kez bu sertlikte, sektörün önünde tartışıldı.

'TOBB KARAR VEREMEZ'
Osman Ayık'ın yanı sıra Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Ahmet Barut'un da benzer şekilde meslek yasasında ısrar etmesi üzerine, Hisarcıklıoğlu'nun, "Herkes bölünmek isterse bu iş olmaz. KDV indirimi dediniz destek verdik. Başbakanla görüşmek istediniz görüştürdük. Hep yanınızda olduk. Ben burada oldukça ayrı yasayı unutun" yanıtını verdiği öğrenildi. Gerginlik sonrası taraflar basının karşısına çıkarak ortak açıklama yaptı. Görüştüğümüz turizmciler Hisarcıklıoğlu'nun sert çıkışına karşı, "Sektörün bir standarda kavuşturulması gerekiyor. Bir kişinin aşçı, otel yöneticisi olup olmayacağına TOBB karar veremez. Turizm gelirlerinin 2023'te 50 milyar dolar olması isteniyorsa, yasa çıkarılmalı" değerlendirmesi yaptı.