TBMM Başkan Köksal Toptan, TBMM'nin 23. Dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toptan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Köksal, eğitim kurumlarında ibadethane bulunması önerisinin sorulması üzerine; "Bilgim yok, bugün bir gazetede gördüm. Bilgim olmadığı için değerlendirme yapamam" cevabını verdi.

TSK SİYASETİN DIŞINDA TUTULMALI

YAŞ'ta ihraç kararı çıkmaması ve Genelkurmay Başkanı'na emeklilik için zırhlı araç alınması konusundaki fikrinin sorulması üzerine de Toptan şunları söyledi:

"CHP ile Genelkurmay arasındaki tartışmaya ilişkin yorum yapmam. Türk Silahlı Kuvvetleri siyasetin dışında tutulmalı. Eleştiri yapılırken TSK'yı yıpratacak davranışlardan kaçınılmalı. Türk milletinin gözbebeği olan ordumuzun yıpratılmaması için gereken hassasiyeti herkes göstermeli."

REKTÖR ATAMALARI

Toptan, üniversitelere rektör atamaları ile ilgili yaşanan tartışmalarla ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: Üniversitele rektör atanması konusundaki kanun benim dönemimde yapılmıştı. Rektör atamalarında Anayasa ve yasaların gereği yapılıyor.

6 rektör adayının isminin üniversite tarafından YÖK'e verilmesi, YÖK'ün de bunu 3'e indirerek Cumhurbaşkanlığına sunması, Cumhurbaşkanı'nın da birini seçmesi anayasada belirtilmiştir.

Mevcut anayasal düzen böyle kaldığı sürece Cumhurbaşkanının anayasal takdir haklarını kullanması üzerine fazla yorum yapmamak gerek. Atamalarda Cumhurbaşkanı'nın yetkisine karışılmamalı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

TBMM Başkanı Toptan, Meclis'in yeni dönemde anayasa değişikliği çalışmalarının sorulması üzerine de şu cevabı verdi: "Anayasa değişikliği sadece parti kapatmaya yönelik olmayacak. Yeni anayasa yapılacaksa bu anayasa yapıcı Meclis ile olmalı. Yepyeni bir anayasa içinr uygun konjontür olduğunu söyleyemem"

DOKUNULMAZLIK: Dokunulmazlık konusunun sorulması üzerine de Toptan, " Yeni yasama yılında dokunulmazlık konusu ele alınmalı. Bu katı dokunulmazlık kavramından daha yumuşak bir dokunulmazlığa geçilmesi kanaatindeyim."

Haber7

(AYRINTILAR GELECEK)