Fransa Sebze ve Meyve Teknik Merkezi (CTIFL) yetkililerinden oluşan heyet İzmir’de Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Şube Müdürü Tahir Kanlıkuyu, heyet üyelerini Türkiye ve Ege Bölgesi’nde gerçekleşen meyve sebze üretimi, ihracatı ve pazarlama kanalları konusunda bilgilendirdi.
Türkiye’nin 2010 yılında toplam 2.1 milyar dolarlık taze meyve sebze ihracatı yaptığına işaret eden Kanlıkuyu, ihracatta Rusya’nın yüzde 35’lik payla lider konumda olduğunu, 15 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı ile Fransa’nın 19. sırada yer aldığını, bu rakamın karşılıklı işbirliği ile daha da artırılmasının mümkün olduğunu belirtti.
14-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Türkiye’de bulunan 9 kişilik heyet, Türkiye’deki ve Bölgemizdeki yaş meyve sebze üreticisi ve ihracatçısı işletmeleri gezdi ve bu çerçevede Ege İhracatçı Birlikleri’ni de ziyaret ederek sektör hakkında bilgi alış verişinde bulundu.
Fransa Sebze ve Meyve Teknik Merkezi CTIFL Yetkilisi Ludovic Mouret toplantı sonrasında, kendilerine yapılan sunumdan ve konukseverlikten çok memnun kaldıklarını, Fransa’nın ağırlıklı olarak sebze meyve ihtiyacını İspanya’dan ve Fas’tan karşıladığını, küçük partiler halindeki Türk ürünlerinin bir kısmını ise, Fransa’nın Almanya sınırına yakın bölgelerinden sağladıklarını, bu ziyaret ve işletme gezileri sırasında Türkiye’deki taze meyve ve sebze sektörü ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olduklarını ve gelecekte Türkiye ile Fransa arasındaki ticari ilişkilerin artarak devam etmesini umduğunu belirtti.