Yapılan toplantıda sektörel sorunlar konuşuldu, yeni pazarların bulunması ve sektörde uygulanabilecek Ar-Ge çalışmaları konuları hakkında görüşüldü.

Birincisi gerçekleşen Yaş Meyve Sebze Ortak Akıl Toplantısı Açılış Konuşması’nı yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dünyada vazgeçilmeyecek tek sektörün gıda sektörü olduğuna dikkat çekti: “Bugün burada bulunmamızın sebeplerinden bir tanesi i ortak akılla veya kümeleşme modelleriyle ‘sektörü nereye taşıyabiliriz’ sorusuna cevap bulmaktır. Sektörümüzün önü açıktır; çünkü dünyada vazgeçilmeyecek tek şey gıdadır. Bu işi doğru yaparsak önümüz açık. Bugüne kadar sektördeki tüm oyuncular iyi iş çıkardı, ancak rekabetin artması nedeniyle sektördeki bir firmanın hatasının faturası sektörümüzdeki tüm ihracatçılara kesildi” dedi.
Yaş Meyve Sebze sektörünün sorunlarının konuşulduğu toplantıda sektörün ortak problemleri ve çözüm önerileri konuşulurken, sektörün gelişmesine yönelik yapılabilecekler de ortak akılla şekillendi.
TÜRKMENOĞLU: “ŞİMDİ İCAT ÇIKARMA ve FARKINDALIK YARATMA ZAMANIDIR”
İhracatın artabilmesi için sektörün hedeflerini iyice belirlemesi gerektiğini belirten Mustafa Türkmenoğlu,”Sektör olarak kısa, orta ve uzun vadede hedefler belirlemek lazım. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru üründe üretim ve ihracat yapmak üzere düşünmeliyiz. Kalitede, üretimde, üretilen ürünün paylaşımında sorun varsa ihracatçılar olarak sattığımız ürünleri kontrol etmeliyiz. Doğru zamanda doğru politikalar doğrultusunda, ürün çeşitlerini artırarak doğru pazarlara ulaşarak ürünlerimizi satabilirsek ihracatımızda da artış yaşarız. Şimdi icat çıkarma ve farkındalık yaratma zamanıdır” diyerek görüşlerini ifade etti.
Bireysel veya firmalar bazında üretimlerin doğru şekilde gerçekleşmesi gerektiğinin inovatif tarım ürünleri üretilmesi gerektiğinin de vurgulandığı toplantıda sektörün üretim ve pazarlama sıkıntıları için de çözüm üretilmeye çalışıldı.
Mustafa Türkmenoğlu, Avrupa pazarına ürün girişi konusunda zaman zaman yaşanabilen tarife dışı engeller konusundaki sorunların ifade edilmesi üzerine,”Avrupa Birliği ülkelerinde çok sıkı bir gıda güvenliği uygulaması var. Eğer biz Yaş meyve sebze ihracatçıları olarak hedef ülkemiz Avrupa Birliği’ndeki ülkeler diyorsak kendimizi ona göre dizayn etmeliyiz ve onlara uygun üretim ve ihracat yapmalıyız. Avrupa Birliği ülkelerinin, Rusya’nın ve Amerika’nın istediği üretimi ve satışı yapamıyorsak Uzakdoğu’ya veya komşu ülkelere yönelik ortak bir ihracat hedefi belirlememiz gerekir” dedi.
Moderatörlüğü’nü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Profesörü Uygun Aksoy’un yaptığı Yaş Meyve Sebze Ortak Akıl Toplantısı’na Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği üyelerinin yanısıra Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper ve Ege İhracatçı Birlikleri Ar-Ge Proje Koordinatörü Ekin Taşkın da katıldı.

09.20120603102653.jpg