YARSAV’ın bir süredir üzerinde durduğu, kuruluşunun 5. yıl dönümünde ise ‘artık eylem zamanı’ diyerek harekete geçirilmesi talebinde bulunduğu Ergenekon’u kurtarma planı CHP’nin gündeminde. CHP’liler, özel yetkili ağır cezamahkemeleri ve özel yetkili Cumhuriyet savcılıklarının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

DAVALAR SAVCILARA GİDECEK

CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve arkadaşlarının imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte, kanunun yürürlüğe giriş tarihiyle ‘özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ve savcılıklarının yetki ve görevlerinin sona ermesi’ öngörülüyor.

Teklife göre bumahkemelerin yargıç ve savcıları, kadrolarıyla ağır cezamahkemelerine devredilecek.Mahkeme başkanları ve Cumhuriyet savcıları adli yargı ilk derece ağır cezamahkemeleri statüsünde görevlerine devamedecek; başka bir göreve atanmalarına HSYKkarar verebilecek. Mevcut soruşturma ve dava dosyaları, ayrıca bir karar verilmesine gerek kalmaksızın, durumlarına,mahiyetlerine ve kanun hükümlerine göre, bulundukları aşamadan itibaren bumahkemelerin bulunduğu adli kazamerkezlerindeki adliyelerde görev yapan ağır cezamahkemelerine ve Cumhuriyet başsavcılıklarına intikal ettirilecek. Teklif, özel yetkilimahkemelerin görev alanlarına giren suçlara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, CMK’nın 250, 251 ve 252. maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

'ARTIK CESUR OLMALIYIZ'

CHP’nin kanun teklifi olarak gündeme getirdiği husus YARSAV’ın kuruluşunun 5. yıldönümünde ‘artık eylem zamanı’ denilerek ilan edilmişti. İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, darbecilerin yargılandığı davaları eleştirirken “Bu mahkemelerin kaldırılması gerektiği ortada” ifadesini kullanmıştı. Bu mahkemeler için ‘sadece kaldırılsın’ demenin de yetmediğini söyleyen Kocasakal şunları vurgulamıştı: “Artık daha cesur adımlar atmak gerekiyor. Zamanı gelince, bu mahkemelere CMK uyarınca görevlendirme yapmamayı düşünüyorum. Siz artık mahkeme değilsiniz.”

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Özel yetkili mahkemeler en kısa sürede kapatılmalı” uyarısında bulunurken Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, “Özel yetkili savcıya sınırsız yetki tanırsanız, keyfiliklere olanak verirsiniz” görüşünü savunmuştu.

BUGÜN