Çocuk ölüm oranı yüzde 50'den fazla olan Somali'de acil tıbbi müdahale yapılmazsa yarım milyon çocuğun öleceği tahmin ediliyor. ...
 
Doğu Afrika'da çalışmaları sürdüren Birleşmiş Milletleri İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA)'dan alınan bilgiye göre Somali'de, toplam 2 milyon insan hala kriz durumunda. FSNAU tarafından yapılan diğer bir ankete göre, Somali'de 190 bini ciddi akut dengesiz beslenme (SAM) çeken, toplam 450 bin yetersiz beslenen çocuk bulunuyor.
 
Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) Başkanı ve Somali'den Türkiye'ye getirilen çocukları tedavi altına alınan Esenler Avicenna Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mevlit Yurtseven, Afrika'daki sağlık durumunu değerlendirdi.
 
Bu çocukların 336 binin Somali'nin güneyinde bulunduğunu hatırlatan Yurtseven, "Herkes Somali deyince Mogadişu ve oradaki o kamplarını anlıyor. Ama Mogadişu'da en fazla 300 bin mülteci bulunmaktadır. Kenya'daki mülteci kamplarda sığınan Somalilerin sayısı ise 600 binden fazladır. Bunların yanı sıra çöllerde daha 600 binden fazla insan var ve onlar daha da kötü durumda. Yuvalarını terk etmiş bu insanları kimse görmüyor, görmek istemiyor." dedi.
 
YAZ MEVSİMİ İLE BERABER KRİZ GİTTİKÇE DERİNLEŞECEK
 
Şu ana kadar toplanan yardımların çoğu fonda durduğunun altını çizen Dr. Yurtsever, şöyle devam etti: " İşte Mogadişu'da okul yapılacak, hastane yapılacak, havaalanı yapılacak. Her şey yapılacak. Yaz mevsimi geliyor. (Burada kışken orada yaz oluyor) Yaz mevsimi ile beraber kriz gittikçe derinleşecek. Bu arada Ramazan boyunca ulaşılan yardımlar da tüketilmiş olacak. İşte ön görülen bu krizi önlemek için şimdi toplanan yardımların hesaplarda bekletilmemesi derhal yerine ulaştırılması gerekiyor."
 
GERÇEK DURUM DAHA KÖTÜ DE OLABİLİR
 
Dr. Mevlit Yurtseven, Somali'de ölümlerin nedeni sadece açlık olmadığını vurgulayarak, "Olay sadece açlık boyutunda değil. Uzun zamandır yeterli gıda alamayan bu insanlar aynı zamanda temiz sudan, barınaktan, gerekli tıbbi yardımlardan da yoksunlar. Ve bu insanlar çok uzun bir yol yürüyüp geliyorlar. Bütün bu olumsuz şartlar birleşince vücut besin alma gücünü kaybediyor. Yoksa açlık grevine giren insanlar gibi sorun sadece yemek almamak değil." dedi.
 
"Mesela, Günde 500 insan öldüğü söyleniyor. Tabi tam olarak bilmiyoruz. Bu rakamlar tam olarak doğru da değil. Kayıt dışı olduğu için bu rakamlar tahminden söyleniyor. Gerçek durum daha kötü de olabilir. Düşünseniz günde beş yüz tane köpek bile öldürseniz dünya ayağa kalkar. Ama orada her gün beş yüz tane insan ölüyor."
 
Acil tıbbi yardım yapılması gerekiyor
 
Şimdi her şeyden önce acil tıbbi yardım yapılması gerektiğini savunan Yurtseven, "Şimdi en önemli mesele şudur ki, orada 5-6 yaş grubundaki çocuk sayısı 1 milyon civarındadır. Ölüm oranı ise yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor. Eğer acil tıbbı yardım ulaşmazsa bir yıl içerisinde bunların yarısı ölecektir. Yani 500 bin insan, bir genç nesil yok olacak. Dünyadan bunların haberi bile olmayacak. Bunun için toplanan yardımlar fonlarda durmasın. Bir an önce bu yardımların yerine ulaşılması lazım.
 
Daha güneye yardım koridoru açılmadı. Gönderilen yardımlar Mogadişu dışına çıkmadı. Kenya sınırında kampta STK olarak sadece İHH ve İBB var. Zaman zaman bazı arkadaşlarımız gelip çok kısa süreli faaliyetlerde bulunuyorlar. Fakat devamlı olarak İHH hem yardım dağtıp hem de sağlık hizmeti veriyor. TİKA bütün Türk STK'lara olduğu gibi bize de destek veriyor. Bölgenin özel konumundan dolayı Somali içi gibi rahat çalışamıyorlar. Bizim bazı projeler hazırlayıp TİKA ya vermemiz gerekir Kenya'da TİKA ve Büyükelçiliğimizin deteğini alıyoruz. Sağolsunlar." dedi.