"Yargı bağımsızlığı örtüsü altında içine düşürülen kötü durumu kimsenin savunacak mecali yoktur.

Yüksek yargı mensupları özeleştiri yapmalı. Mevcut durum bu büyük ülkeye yakışmıyor"

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türkiye'de yargının durumuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Yargı mensuplarına çağrıda bulunan Kılıç, yüksek yargının özeleştiri yapması gerektiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Erdal Tercan'ın and içme töreninde yaptığı konuşan Kılıç, yargının içinde bulunduğu durumun savunulamayacağını belirtti. Haşim Kılıç, yargının bir toplumu arındıran, hak ihlalini ortadan kaldıran, güçlü ve zorbalar karşısında güçsüzün ve mağdurun hak arama kapısı olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Bu kapıdan hakkını alamadan, eli boş dönenler, bilinmelidir ki demokratik rejimlerin geleceğini tehdit eden en ciddi tehlike grubunu oluşturur. Tıkanmış, hantal, işlemeyen, çağ dışı bir yargı sistemiyle geleceğe umutla yürüme imkanımız kalmamıştır. Bu sistem, bu büyük ülkeye yakışmıyor."

ÖZELEŞTİRİ GEREKLİ

Türkiye'de halkın yasama, yürütme ve yargı organlarından sorunlara çözüm beklediğini ifade eden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, gelinen noktada suçlu aramanın anlamsız olduğunu söyledi. Sorunlara çözüm üretmesi gereken herkesin, oluşan tablodan sorumlu olduğunu aktaran Kılıç, "Yüksek yargının değerli mensupları da öz eleştirisini cesaretle yapma erdemini göstermelidir. Yıllardır yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı örtüsü altında yüksek yargının içine düşürüldüğü durumu kimsenin savunacak mecali yoktur. Yargı organlarına yapılan seçimleri kimin seçtiği ya da kimin seçildiği gözetilerek bir yerleri ele geçirme planı olarak niteleme, demokrasi anlayışı ile bağdaşmadığı gibi yargı mensuplarına da saygısızlıktır" diye konuştu.

REDDETME HUYUNDAN VAZGEÇİN

Yüksek yargı mensuplarının, önerilen her çözümü 'kaos yaşatır' nitelemesiyle peşinen reddetme alışkanlığı bulunduğunu hatırlatan Haşim Kılıç, "Yargı gücünü vesayete dönüştürerek, bunu yargı bağımsızlığıyla meşrulaştırmaya çalışmanın hukuk devletinde yeri olamaz" ifadesini kullandı.

BİREYSEL BAŞVURU

Yargı sistemi yeniden oluşturulurken, iktidarın ve muhalefetin siyasi umut kapısı olmasına imkan verilmeden, evrensel standartlara göre yapılandırma amacının güdülmesi gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Türk hukuk sistemine ilk defa giren 'bireysel başvuru' gibi önemli bir hak arama yolunun bütün ayrıntılarıyla yasal bir düzenlemeye bağlı tutulmasının zorluğu açıktır. Bu konuda oluşacak bazı boşluk ve ayrıntıların Anayasa Mahkemesi iç tüzüğü ve içtihatlarıyla şekilleneceğinin kabulü doğal karşılanmalıdır. Bireysel başvuru işleminde başarı şansını yükseltmek için yargıda acilen reform yapılmalı" cümlelerini kullandı.

YARGIDA TEMYİZ KAOSU

Yargı süreci içinde en sorunlu aşamanın yüksek yargıda yapılan temyiz incelemesi olduğunu dile getiren Kılıç, "2010 yılında 20 bine yaklaşan, 2014 yılında 50 bini aşacağı tahmin edilen zaman aşımına uğramış dosya, yaşanan adli tıp ve bilirkişi faciaları, uzun süreli yargılama nedeniyle tutukluluk süresinde 10 yılı 'makul süre' diye kabul eden usul yasaları, Türk yargı sisteminin içinde bulunduğu durumu ortaya koyan kara bir bilançodur. Bu tabloyla mahkeme kapısında hak arayan vatandaşların vicdanlarını sakinleştiremezsiniz" şeklinde konuştu.

Haşim Kılıç'ın konuşma yaptığı yemin törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri ile yargı mensupları da katıldı.

Yüksek Mahkeme'ye yeni üye

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda, mahkeme üyeliğine seçilen Erdal Tercan için and içme töreni yapıldı. Tercan'a cüppesini Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç giydirdi.

Gerçeker'in süper temyiz ısrarı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamalarını değerlendirirken "Herkesin kendi düşüncesidir. Biz de kendi düşüncemizi söyledik. Hangi düşüncenin daha doğru, daha geçerli olduğunu kamuoyu takdir edecektir. Bize göre 'bireysel başvuru' konusu 'süper temyiz'dir" ifadelerini kullandı.