Didim ABKM Ve Cem Evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan Yargıtay 7inci Hukuk Dairesinin ‘Cem evlerinin ibadethane olmadığı gerekçesi ile Çankaya Cem Evi Yaptırma ve Yaşatma Derneğinin kapatılmasına hükmetmesine tepki gösterdi. Didim Cemevine yönelik yıkım kararı ile ilgili son zamanlarda konu ile ilgili görüşlerini sık sık dile getirme fırsatı bulduğunu belirten Doğan “Bizim isteğimiz açık, Cem evlerinin ibadethane kabul edilmesini ve sürekli yıkım tehlikesi ile karşı karşıya kalmamasını istiyoruz. Bu ülkede yasalar ve yetkililer ne derse desin cemevleri bizim ibadethanemizdir. Kimin ne söylediği umurumuzda değil. Laiklikten, hukuktan, demokrasiden dem vuran devletin toplumların ibadetlerine şekil ve karar veremeyeceği düşüncesindeyiz. Demokratik hukuk devletlerinde farklılıklar zenginlik kabul edilerek yaşatılmaya çalışılırken, Laiklik ve demokrasinin olmadığı bizim gibi ülkelerde ise farklılıklar tehdit olarak algılanıyor” dedi.

Devletin yüzyıllardır Alevileri yok etmeye çalıştığını ve hala sürdürdüğünü öne süren Doğan “Aleviler emin adımlarla ilerliyor ve örgütlülüğünü güçlendiriyor. Bu yüzden tüm taleplerimizin kabul edilmesini başaracağız, çünkü haklıyız” dedi.

Yargıtay kararı ile devletin Alevi Açılımındaki samimiyetsizliğinin tekrar vurgulandığını aktaran Doğan “Samimi bir irade konabilseydi. Mahkemeden böyle bir karar çıkmazdı, bu karar ile samimiyetsizlik tescillendi” dedi.

Kararın daha önce benzer konular da olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınabileceğini belirten Doğan, AİHM’den zorunlu din dersleri gibi somur kararlar çıkmasına rağmen tam olarak uygulanmadığını da aktardı.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png