Bartın’da görevli bir vekil hemşire adına daha önce Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada yıllık izin hakkı kazanılmıştı.
 
Mahkeme kararına istinaden 2011 yılında yıllık iznini kullanan vekil hemşirenin maaşından izin kullandığı günlerine karşılık, vekaleten görevlerde vekalet edilen süre boyunca ücret ödenebileceği gerekçesiyle, maaşından kesinti yapılması üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından tekrar dava açıldı.
 
Davayı görüşen Zonguldak İdare Mahkemesi mevzuat hükümlerine göre vekil ebe hemşirelerin yıllık izni hakkı bulunduğunun açık olduğunu vurguladı.
 
Mahkeme vekil hemşirenin izin hakkını kullanırken vekalet aylığını hak edemeyeceği yolundaki bir değerlendirmenin kazanılmış hakkın içini boşaltılması anlamına geldiğini belirtti. Sözkonusu işlemin hakkaniyete aykırı sonuçlar ortaya çıkaracağından, vekil hemşirenin kullandığı izin süresine karşılık maaşından kesilen 449 liranın ödenmesi ve ileriki dönemlerde kullanacağı izinler için maaşından kesinti yapılmaması talebinin reddedilmesi işleminin hukuka uyarlılığının bulunmadığı belirtildi.
 
Mahkeme kararında vekil hemşirenin maaşından yıllık izin nedeniyle yapılan kesintinin yasal faizi ile birlikte iade edilmesine hükmetti. Mahkeme kararı ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Mahkeme mevzuat açık yıllık izin kullanabilirler demesine rağmen idare kullandığı yıllık izin süresince maaşını kesmesi hakka ve hukuka uygun değildi. Açtığımız dava ile böyle bir adaletsizliğin önüne geçmiş olduk. Umarız tüm sağlık çalışanları kadrolu yapılırlarda bu tür sıkıntılar tamamen ortadan kalkar." dedi.