Hizbullah dosyasını sanıkların firarından tam 23 gün sonra 8 saatte karara bağlayan ve “Müebbet” cezalarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi kendisini savundu:

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tutukluluk sürelerini kısıtlayan CMK 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından, 10 yılını dolduran 10 sanığın tahliyesine karar vermişti. Tahliye edilen sanıkların ortadan kaybolarak kaçmaları da tartışmalara neden olmuştu.

ÇUVALLAR DOLUSU BELGE
Geç gelen karar da eleştirilere neden olurken 9. Ceza Dairesi üyeleri, HABERTÜRK"e dosyayı anlattı: “Bu çok zor bir dosyaydı. Çuvallarla belgeler var. 80 klasördeki 40 bin belge okundu. Deliller tek tek incelendi. Sadece bu dosya değil, Daire"ye çok sayıda Hizbullah dosyası geliyor. Örgüt davaları diğer davalardan daha zordu. Kolay değildi, Daire yine de elinden geleni yaptı. Eleştiriler haksız.”

İKİ SANIĞA DAHA CEZAEVİ YOLU
9. Ceza Dairesi, İsmail Kinay ve Abdulvahap Ekici isimli sanıklara örgüt üyeliği suçundan verilen 10 yıllık cezayı ise bozdu. Sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası"nı zorla değiştirip yerine dini esaslara dayalı sistem getirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbete mahkûm edilmesi öngörüldü. Dosya bu iki sanık yönünden yeniden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderilecek. Mahkeme, Yargıtay kararına uyarsa yargılama için iki sanığın bulunması gerekecek. Kinay ve Ekici, 2009 Aralık"ta tahliye oldu.

Muhalefetten Yargıtay"a destek: Yargı rahat bırakılmalı
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Yargı siyaset ve toplumsal baskı altında karar vermemeli. Yargıtay"ın Hizbullah kararı ümit ediyorum ki, son günlerde oluşan baskılar sonucu değildir. Yargı, toplumun ortak paydasıdır. Kararları üzerinde tereddüt uyandıracak tartışmalar toplum hayrına olmaz. Yargıyı rahat bırakmak gerekir.

"KEŞKE DAHA ÖNCE YAPSAYDI"
AK Parti"li Adalet Komisyonu Üyesi Hakkı Köylü: Keşke Yargıtay tutuklama kararlarını incelediği sırada, dosyanın esasını inceleseydi, şimdiye kadar onama kararı çıkardı. Meclis gündeminde bulunan yeni kanun ile Yargıtay"ın üye ve daire sayısı artırılacak. Böylece Yargıtay daha çabuk karar verme imkânına kavuşacak.

"SORUMLU YARGI DEĞİLDİR"
Atilla Kart (CHP Konya Milletvekilli): Hizbullah davasının bu kadar uzun sürmesinin sorumluluğunu yargıya yüklemek doğru değil . Gerçekçi de değil. Biliyoruz ki bu dosya hakkında dört ile beş yıl boyunca adli tıp veya bilir kişi incelemeleri yapıldı. Dolayısıyla sistemi sorgularken, yargılama öncesi delil toplama aşamasının neden seri çalışmadığına bakmak gerekiyor. Bu aşama doğrudan hükümetin sorumluluğu. Sayın Başbakan, yargıyı suçlamak yerine, hesap vermesi gerekir. Ama yargıyı ele geçirmek için çalışıyor.

Tahliye öfkesi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İran"da idam edilen Hüseyin Xizri"nin vasiyeti üzerine Diyarbakır"da taziyeye gitti. Demirtaş, firari Hizbullahçıların yakalanamamasına tepki gösterdi: “Devlet milletvekilini dinliyor ve 24 saat gözetliyor. Ama 180 kişinin ölümünden sorumlu olan bir kişiyi bulamıyor. AK Parti hükümeti tahliye olan Hizbullahçıları istese eliyle koymuş gibi 1 dakikada bulabilir. AK Parti buna göz yummuştur.”

habertürk