12 Mehmetçiğin şehit düştüğü, 8'inin de kaçırıldığı terör saldırısının üzerinden 4 yıl geçtikten sonra ihmal ve ihanet tartışmalarına konu olan baskın hakkında çarpıcı açıklamalar yapan eski Dağlıca komutanı Onur Dirik, savcılardan davet beklediğini söyledi. Aradan geçen zaman içerisinde Türkiye'yi derinden sarsan baskınla ilgili hukuki hiçbir incelemenin yapılmadığını belirten Dirik, "Kamuoyu gündemini bu kadar meşgul eden bir olayla ilgili askeri yargının işletilmesi gerekirdi" diye konuştu.

CEVAP BEKLEYEN SORU SAYISI ARTTI

Dağlıca 3. Motorlu Piyade Taburu, 21 Ekim 2007'de PKK'lı teröristlerin baskınına uğramıştı. Baskında 12 asker şehit düşmüş, 8 asker de kaçırılmıştı. Yarbay rütbesiyle o dönem tabur komutanı olan Onur Dirik, ihmal ve ihanet eksenli tartışmalarda soru işaretlerini artıran açıklamalar yaptı. Baskından 28 gün önce teröristlerin olağanüstü hareketlilik içerisinde olduklarını tespit ettiklerini vurgulayan Dirik, bunun üzerine tabur içinde özel bir bölük oluşturup saldırının 4 saat öncesinde teröristlere baskın planladıklarını, ancak üst komutanların bu operasyonu iptal ettiğini ve bölüğü ters istikamete yönlendirdiğini ileri sürdü.

SAVCILARDAN DAVET BEKLİYORUM

Yeni Şafak'a konuşan Onur Dirik, baskınla ilgili hiçbir hukuki sürecin başlatılmadığını kaydederek "Ülke gündemini bu kadar derinden ve uzun süre meşgul eden bir konunun askeri yargı sürecine taşınması gerekiyordu. Fakat bugüne kadar hiçbir savcı bu konuyla ilgili beni arayıp sormadı" dedi. Baskından hemen sonra 'detaylara inmeyen' bir idari tahkikatın yapıldığını ifade eden Dirik, gerçeklerin hukuki ortamda ortaya çıkması için 4 yıl sonra da olsa savcılardan davet beklediğini söyledi. Hukuk önünde kendisine yüzde 100 güvendiğinin altını çizen Dirik, savcıların çağırması halinde baskınla ilgili bütün detayları anlatacağını sözlerine ekledi. Dağlıca baskını sonrası 'ihanet' iddiaları kamuoyunca uzun süre tartışılmış ve saldırı sırasında ihmallerle ilgili tepkiler karakol komutanı Onur Dirik'in üzerinde yoğunlaşmıştı. Dirik'in savcılara vereceği ifadelerin Dağlıca baskınındaki karanlık noktalara ışık tutacağı belirtiliyor.
yenişafak