Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca bir süre önce tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına 11 Eylül 2009'da başlanacağı bildirildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan ilk duruşmada, tutuklu sanıklar eski Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Temer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ'ın savunma yapması bekleniyor.

104 SAYFALIK İDDİANAME

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nda özel yetkili bir savcı tarafından hazırlanan 104 sayfalık iddianame, sanıkların 765 sayılı TCK'nın ''Adam öldürmek'', ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''Adam öldürmeye azmettirmek'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

İddianamede, Sanık Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Temer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edilmişti.

İddianamede, ''Tükenmez kalem'' ve ''Sokak lambası'' adı verilen iki gizli tanık ile Midyat Cezaevinde hükümlü olan sanık Kamil Atağ'ın kardeşi olan, ancak yakınlarının nüfusuna kayıt edilen Mehmet Nuri Binzet'in ifadeleri de yer alıyor.

Sanık Albay Temizöz'ün 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığında bölük komutanı olarak göreve başladığı, göreve başlamasından itibaren Cizre ilçesinde, ''terörle mücadele ediliyor'' görüntüsü altında ''korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu'' savunulmuştu.

''Söz konusu grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı''na yer verilen iddianamede, bu sorgulanan kişilerden bir kısmının öldürdüğü öne sürülmüştü.

İddianamede, ayrıca ''Cizre'de 55 faili meçhul cinayetin 48'inin 1993-1995 yılları arasında işlendiği, 1996-1997 yıllarında ise sadece 7 faili meçhul cinayet dosyasının bulunduğu'' belirtilerek, bunun ''dikkat çekici'' olduğu bildirilmişti.


Etiketler: diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı kayseri jandarma alay komutanı albay cemal temizöz cizre belediye başkanı kamil atağ yargı mahkeme temer atağ itirafçı adem yakin hıdır altuğ fırat altın abdulhakim güven