Türkiye genelinde hayata geçirilen sistem ile ilgili bilgi veren Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, sistemin bir yönüyle e-devlete (elektronik devlet) geçiş olduğunun altını çizdi.

Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, vatandaşın zaman ve mekan sınırı olmadan talepte bulunabildiği e-devletten yine vatandaşın hakkını takip eden ve hak kaybına uğramaması için kendisini bilgilendiren devlete geçişin de bu uygulamayla birlikte sağlamış olacağını kaydetti. Gerekli şartların oluşması halinde sistemin mükemmel bir hukuki koruma ve bir alarm mekanizması sağlayacağını belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, “Vatandaş hakkında açılan bir dava veya yargılama aşamasındaki bir işlemden, aracısız olarak önce kendisinin haberi olması sağlanacak. Avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırarak daha etkin yollardan yargıya erişim sağlanacak” dedi.

“YARGILAMA AŞAMASININ TÜM SÜRECİ ŞEFFAF HALE GETİRİLECEK”

UYAP SMS bilgi sistemi ile birlikte yargı işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde ulaşacağının altını çizen Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz bunun yanında bilgilere her an ve her yerden ulaşılmasına imkan sunulacağı gibi yargılama aşamasının tüm sürecinin de şeffaf hale geleceğini ve bu şeffaflığa bağlı olarak otomatik bir denetim sağlayacağını vurguladı. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz uygulamanın aynı zamanda yargı birimleri için iş gücü kaybının da önüne geçeceğini dikkat çekerek gönderilen ilk mesaj ve vatandaşa iletilen SMS"lerin yargıyı hızlandıracağını dile getirdi. Vatandaşlar için zaman ve mesai israfının önüne geçmesi beklenen sistemle dava bilgilerinin en düşük maliyette hızlı bir şekilde erişiminin sağlanacağını da belirten Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz bilgi amaçlı olarak davetiyeden önce gönderilecek olan SMS"lerin yargılama giderlerini düşüreceğini ifade etti.

“SİSTEM DEVLETE VE DOĞAL OLARAK DA YARGI GÜVENİNİ ARTTIRACAK”

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, açıklamasında “Bilgi edinme hakkının kullanımı, bürokrasi olmaksızın etkin bir şekilde sağlanacağı gibi mağduriyet ve hak kayıplarının da önüne geçilecek. İhzar ve davetiye göndermek yerine vatandaşa gönderilecek olan SMS ile ilgili kişiye doğrudan ulaşılabilecek, böylelikle de kolluk kuvvetlerinin emek ve zaman kaybını engelleyerek, asıl işlerine yoğunlaşması sağlanacak. Yargılama giderleri azalacağı gibi çağın gereklerine daha uygun bir iletişim yöntemi olması nedeniyle devlete ve doğal olarak da yargıya olan güven artacaktır” diye konuştu.

Sistemin cep telefonu üzerinden yapılacak olan aboneliklerle devreye konulduğunu, bu sisteme Abone olmak için; gönderilen mesaj içerisinde yer alan cep telefonu numarası ile, mesaj gönderilen cep telefonunun ilgili operatörde kayıtlı olduğu kişinin TC Kimlik numarasının aynı olmasının zorunlu olduğu uyarısında bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, SMS bilgi sisteminin 4 ayrı paketten oluştuğu bilgisini verdi. Bunların Sorgu SMS, Bilgi SMS, Avukat SMS ve UYAP SMS paketlerinden oluştuğunu belirten Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Sorgu SMS sistemi ile tarafın UYAP sistemi üzerinden cep telefonu ile TC kimlik numarası ve dosya numarasını yazarak anlık sorgu yapabildiğini, (Örnek sorgu: 11111111111 2009/151 DURUSMA yazarak 4060"a mesaj gönderilir) UYAP SMS Bilgi sistemi ile Yargı birimlerinde görülmekte olan dosyalarda her hangi bir olayın gerçekleştiğinde eğer dosyanın tarafı olan kişi SMS bilgi sistemine abone ise bilgi mesajıyla anında gerçekleşen olaydan haberdar edildiğini, bu sisteme abone olmak için TC kimlik numarası Paket adı ve abone yazılarak 4060"a mesaj gönderilmesi gerektiğini belirtmiştir. (Örnek Abonelik; 11111111111 STANDART ABONE ) Avukat SMS sisteminin de avukatların yararlanması için avukatın UYAP sistemi üzerinden cep telefonu ile TC kimlik numarası ve dosya numarasını yazarak anlık sorgu yapabildiğini, (Örnek sorgu: 11111111111 2009/151 AVDURUSMA yazarak 4060"a mesaj gönderilir), UYAP SMS bilgi sistemi ile de Mahkeme ve Cumhuriyet Başsavcılığı UYAP ekranlarından dosyanın taraflarına ifade ve duruşmaya gelmeleri yönünde bilgi mesajlarının gönderildiği, Mahkeme ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından taraflara gönderilen SMS"lerin ücretsiz olduğu, Sorgu SMS bilgi sisteminden ve Avukat SMS bilgi sisteminden mesaj gönderildiğinde kullanıcıdan 1 SMS (2 kontör), Bilgi SMS sisteminden mesaj gönderildiğinde kullanıcıdan 6 SMS (12 kontör) ücret kesildiğini belirtti

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ayrıca, Adalet Bakanlığı sitesinde bulunan (www.adalet.gov.tr) Vatandaş Portal sayfasına girilerek vatandaşların tarafı olduğu davaların bilgilerine ulaşılabileceğini belirti./iha