Kılıçdaroğlu, hareketi öncesi Atatürk Havalimanı"nda Balyoz davasındaki tutuklama ve yakalama kararlarına tepki göstererek “Kaygıyla izliyoruz” dedi.

Referandum sürecinde, yargının siyasallaşmasının tehlikesini ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştığını ve kararların çoğu kez siyasi mekanizmalar tarafından alınacağını, yargının da alınan bu kararları yargı kararıymış gibi onaylayacağını, bu durumunun Türkiye"de demokrasi ve özgürlükler açısından son derece büyük risk oluşturacağını ifade ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“İşin gerçeği şu: Yargı siyasallaştığı ölçüde Türkiye bedel ödeyecektir, insanlar bedel ödeyecektir. Biz isteriz ki yargı siyasallaşmasın. İnsanlar oraya kendileri geldiler. Deliller toplandıysa tutuklanmalarına gerek yok. Ama deliller toplanmadı ve gerçekten ciddi bulgular varsa o zaman bu konuda kamuoyunu tatmin edici açıklama yapmaları gerekiyor. Yargının siyasallaşmasından duyduğumuz endişe şu: Bu davanın siyasallaştığı ta başından beri belliydi. Sayın Başbakan "Bu davanın savcısı olduğunu" daha önce defalarca ifade etmişti. Bakınız bir "Deniz Feneri" davası var. Daha dava bile açılmadı. 2 yıldan fazla süre geçti. Ne oldu bu Deniz Feneri"ne hala sorarız. Sonuçlandı mı? Sonuçlanmadı mı? Ne oldu? Almanya"da yargılandılar, Almanya"da mahkum oldular. Faillerin Türkiye"de olduğu söylendi. Ama hiç kimse bir şey yapmıyor. Herkes yine elini kolunu sallayarak geziyor. O nedenle davanın siyasallaşması Türkiye"de demokrasinin önüne çıkacak en büyük engel olarak kendisini gösteriyor.”"

Üstünlerin hukuku...

“Bu süreçte ilk kez kuvvet komutanları tutuklanıyor. Neler söyleyeceksiniz?” şeklindeki soru üzerine CHP lideri “Önemli bir süreç. Herkes olayı büyük bir dikkatle izlemeye çalışıyor. Biz de hem dikkatle hem kaygıyla izliyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ""Tabii işin ilginç tarafı şu: Bir davada kendinizin beklentilerine uygun olarak karar verecek yargıçları atamaya kalkarsanız, kamuoyuna böyle bir imaj verirseniz, çıkan karar ne olursa olsun tartışmalı olur. Yargıçların değiştirilmesi gerçekten kamuoyunu tatmin etmiş değil. En azından bizi tatmin etmiş değil. Hangi gerekçeyle yargıçları değiştiriyorsunuz? Bu konuda kaygılarımız var.""

Takip edeceğiz

Kılıçdaroğlu, Balyoz davasının bundan sonraki sürecine ilişkin ise “Bizler de takip edeceğiz. Haksızlık, hukuksuzluk var mıdır diye. Zaten yakından takip ediyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Adana"da da Balyoz"la ilgili sorular üzerine “Yargı siyasallaştı. Siyasallaşan yargıdan bir hayır gelmez” yorumunu yaptı.

"YENİDEN KURTULUŞ HAREKETİ BAŞLATALIM"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, TÜİK rakamlarına göre 2009"da işsizlik rekortmeni olan, yüzde 26.5 oranı ile her 4 kişiden 1"inin işsiz olduğu Adana"da düzenlenen "İşsizlik Kader Değildir" mitinginde Uğur Mumcu Meydanı"nı dolduran coşkulu bir kalabalığa hitap etti. Konuşmasına, “Yaşar Kemallerin, Orhan Kemallerin, Yılmaz Güneylerin bereketli topraklarındayız, Adana"nın Allah"ına kurban diyoruz” diyerek başladı. AK Parti"nin ekonomi politikalarıyla işsizliği artırdığını ileri süre CHP lideri, iktidarlarında işsizliği çözecekleri vaadinde bulundu. “Başbakan Kemal”, “Kemal Baba” sloganları arasında konuşan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Mahzuni, "Yoksulun sırtından doyan doyana. Bunu gören yürek nasıl dayana. Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana. Bilmem söylesem mi söylemesem mi?" diyor. Bunlar Adana yiğidini kuru soğana muhtaç ettiler. Bir de kendilerine Ak Parti diyoruz. Sen o Ak"ı başına çal. Milleti dert yumağı yaptın. Bir de kalkmış kendine Ak diyorsun. Ak değil karasın, bir de adaleti kandırıyorsun. Ona "Adaletten Kaçanlar Partisi" diyoruz.”

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan"a ise şöyle yüklendi: “Başbakan, damadına, çalıştığı grupta 100"den fazla gazetecinin işine son verilmesinin nedenini sorsun. Bu durum bile ekonominin iyiye gitmediğinin bir göstergesi. Yeri geliyor bağırıyorsun; "Türkiye dünyanın 20. büyük ekonomisinden birisidir" diyorsun. Fakir fukaraya gelince "kaynak yok" diyorsun. Yandaşa var da yurttaşa niye kaynak olmasın.”

Kılıçdaroğlu, toplu açılış törenlerilisteleri incelettiğini, bunlar arasında okul binası badanasıdan, lojman çatısının yenilenmesine kadar çeşitli işler olduğunu tespit ettirdiğini vurgulayarak, “Milletle dalga geçen bir başbakan olur mu?” diye sonru. Kılıçdaroğlu, “Yeniden bir ulusal kurtuluş hareketini başlatalım. Babalarımız, dedelerimiz savaş meydanında verdiler savaşı, zaferi kazandılar” diye seslendi.

vatan