Rize İdare Mahkemesi, Artvin'in Borçka ilçesinde yapılmakta olan Çifteköprü Hidroelektrik Santral (HES) inşaatı ile ilgili olarak bakanlıkça verilen ''ÇED gerekli değildir'' kararının yürütmesini durdurdu.

Düzköy Cevizli Mahallesi sakinleri adına Recep Subaş ve İsrafil Merttürk, yaptıkları yazılı açıklamada, Borçka Cihala Deresi üzerinde bir süre önce yapımına başlanan Çifteköprü HES inşaatının köye ciddi zarar verdiğini, heyelan bölgesi olan mahallelerini ve yaşam alanlarını tehdit etmeye başladığını savundu.

Kamulaştırma yapılmadan arazilerine girildiğini, köylülerin köylerinde ''yabancı ve işgalci'' duruma düştükleri ileri sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Gerekli teknik koşullara uyulmadan, heyelan bölgesi olan bir alanda yapılan inşaat ve patlatmalar sonucunda arazilerimiz çöktü, göçükler ve çatlaklar oluştu. Heyelan bölgesi olan yaşam alanlarımız, tümüyle yaşanmaz bir alan haline gelecek şekilde müdahalelere uğradı. İdari birimlere yaptığımız başvurulardan bir sonuç alamadık.

Firma, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün istediği raporu temin edememesine rağmen inşaata devam edildi. Son çare olarak, yargıya başvurulmuş ve Çifteköprü HES inşaatı ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği ''Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir'' kararının iptali için dava açıldı.''

-MAHKEME KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMALARIN DEVAM ETTİĞİ İDDİASI-

Dava dosyasında, projede, doğal afet durumu incelemesinde heyelan riskinden hiç bahsedilmediği, Cihala Deresine bırakılacak can suyu debisi miktarının bilimsel esaslara göre hesaplanmadığı, bırakılması planlanan cansuyu miktarının yetersiz olduğu bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Rize İdare Mahkemesi de geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Orman Bakanlığının Çifteköprü HES projesi ile ilgili verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesini, ''davanın durumu, olayın niteliği dikkate alındığında telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği'' gerekçesiyle durdurdu.

Çevre ve Orman Bakanlığı, mahkemenin verdiği bu karardan sonra 26 Ocakta, Artvin İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne inşaatın durdurulması için yazı yazdı. Ancak bu yazıya rağmen inşaat devam etmektedir. Bakanlık emri gereğince inşaatın hemen durdurulmasını talep ediyoruz. Karara uymayan görevliler ve firma hakkında da suç duyurusunda bulunacağız.''

Açıklamada, bundan sonra mahkemenin, atanacak bilirkişi aracılığı ile yerinde keşif yapacağını ve HES inşaatı için verilen ''ÇED gerekli değildir'' kararının yerinde olup olmadığının belirleneceği ifade edilerek, ''Yapılacak bilirkişi incelemesi sonucunda haklı olduğumuz bir kere daha ortaya çıkacak ve Çifteköprü HES inşaatı için kapsamlı bir ÇED değerlendirmesi yapılması gerektiği, böyle bir değerlendirme sonucunda ise HES inşaatının bu alanda yapılamayacağının ortaya çıkacağına olan inancımız ve güvenimiz tamdır'' ifadelerine yer verildi.

A.A.