3. Ordu Komutanı Orgeneral Berk 1, Başsavcı Cihaner ise 2 numaralı sanık
Bunun hemen ardından Cihaner'le bağlantısı olduğu iddia edilen Albay Çiçek ile ilgili Genelkurmay'dan açıklama geldi. Askeri savcılığın Çiçek'in tutuklanmasını istediği, mahkemenin ise bunu reddettiği bildirildi

Erzincan'daki ''Ergenekon soruşturması'' kapsamında hazırlanan iddianame Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
HSYK tarafından yeni atanan Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, 1 numaralı şüpheli olarak 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk var. 'Terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla hakkında 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Orgenaral Berk'in, Ergenekon örgütünün Erzincan'daki yapılanmasının yöneticisi olduğu iddia edildi.
Listede 2 numaralı şüpheli olarak da Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in adı geçiyor. 'Terör örgütü üyesi olmak', 'görevi kötüye kullanmak' ve 'tehdit ile iftira' suçlamaları yöneltilen Başsavcı Cihaner hakkında da 17 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası istendi.
İşte iddianamede yer alan detaylar:

'İRTİCA İLE MÜCADELE PLANI' İCRAYA KONULDU
'Orgeneral Berk, Albay Dursun Çiçek'in hazırladığı sabit olan bir planın Erzincan'da icraya konulmasını sağlamak üzere farklı kamu kurumlarında görev yapan örgüt mensubu sanıkları organize etti. Örgütün amaçları doğrultusunda örgütün hedefi olan kişi, grup ve kurumların üzerlerine, evlerine, suç eşyası, silah konulması organizasyonunu yönetti.'
İddianamede Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan'ın Berk ile Cihaner'in verdiği illegal talimatları yerine getirdiği ileri sürüldü.

ANKETLERDE AKP ÖNDE İSE MÜDAHALE EDİLECEK
'Gizli Tanık Efe'nin anlatımlarına göre 3. Ordu'da 'Seminer' adı altındaki toplantılarda seçimlerden sonra darbe yapmak, bu gerçekleştirilemezse 2011 seçimlerinden önce anketlere göre AKP'nin önde olması durumunda askeri müdahale yapmak kararlarının alındığı anlaşılmıştır. Bir ordu komutanının jandarmanın istihbarat raporuna girecek şekilde mezhep ayrımcılığı yapması, örgütün ülkemizde yaşayan kişiler arasında çatışma çıkararak toplumsal barışın bozulması, buna bağlı olarak yürütme organının zaafiyete düşürülerek ülkede kaos ortamı yaratılması ve sonucunda askeri darbeye zemin hazırlaması amacıyla örtüşmektedir.

SAVUNMAYA GELMEDİ GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞTI
'Berk'in savunmasının alınması mümkün olmamıştır. İfade vermeye gelmeyerek görevli olduğu yönünde mazaret gösteren şüpheli Saldıray Berk, şüpheli Recep Gençoğlu'nun gözaltına alınarak Erzurum'a getirtildiği gün, Erzincan'da askeri araçlardan oluşan bir konvoyu şehir içinde dolaştırıp Erzurum istikametinde bulunan Üzümlü İlçesi kavşağına kadar intikal ettirerek geriye döndürmüştür. Bu hareket, soruşturma nedeniyle gözdağı verme girişimi olarak algınlanmıştır.'

ALBAY DURSUN ÇİÇEK İLE ORDUEVİNDE TOPLANTI
İddianamede Başsavcı İlhan Cihaner'in, Ergenekon terör örgütünün Erzincan yapılanmasında faaliyette bulunduğu savunuldu. Çatalarmut Barajı'na mühimmat bırakılması ve silahların polis tarafından konulduğu iddiasının ileri sürülmesi şeklindeki senaryo üretilmesi eyleminde yer aldığı değerlendirmesi yapıldı.
İddianamede İlhan Cihaner'in Albay Dursun Çiçek ile 2009 yılı yerel seçimleri döneminde Erzincan Orduevi'nde toplantı yaptığı da öne sürüldü. Cihaner'in Gülen grubu evleri olarak bilinen bazı evlere silah konulması organizasyonunda yer aldığı iddia edildi.
Tutuklanan Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Recep Gençoğlu'nun, Ergenekon sanıkları Veli Küçük, Hasan Atilla Uğur, Şener Eruygur gibi isimlerle de çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı öne sürüldü. İddianamede Munzur, Efe, Can, Hazar, Kale, X, Göyne, Ethem, Çatalarmut, 1, Erzincan ve Taha'dan oluşan 12 ayrı gizli tanık ifadeleri bulunuyor.

DİĞER SANIKLAR KİMLER VE NEYLE SUÇLANIYOR
Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, astsubaylar Orhan Esinger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ve MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel ile 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan'da av bayiliği yapan Yaşar Baş 'silahlı terör örgütüne üye olmak'la suçlanıyor.

'Islak imza'da deliller mevcut
Altında 'ıslak imzası' bulunduğu öne sürülen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' belgesiyle gündeme gelen Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek ile ilgili sürpriz gelişme...
Genelkurmay Askeri Savcılığı, 'ıslak imzalı' belgenin Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelenmesinin ardından Albay Dursun Çiçek'in 'tutuklanması' talebinde bulundu. Ancak bu talep Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından dün reddedildi.
Tutuklama talebinin TCK'da yer alan ve 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören 'görevi kötüye kullanma' suçu ve Askeri Ceza Kanunu'da yer alan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngören 'Kendisine özel bir görev verilmediği halde yetkisini aşarak belge hazırlamak' suçlarından yapıldığı öğrenildi.
Askeri yargıda yaşanan bu gelişme, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden dün gece saat 20.50'de yapılan açıklama ile duyuruldu.
Açıklamada, Genekurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen haziran ayında yaptığı basın toplantısındaki sözleri de hatırlatılarak, 'Biz hukuk devletiyiz, belgenin doğru olduğuna ilişkin yeni delil, bilgi, emare çıkarsa elbette soruşturma yeniden açılabilir' ifadesine dikkat çekildi.
Çiçek hakkında, 'ıslak imzalı' belgede yer alan 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' iddiası kapsamında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan başlatılan soruşturma ise devam ediyor.

Akşam