Türkiye"de turizmin ilk başladığı yer olmasının sancılarını aşırı betonlaşma ile yaşayan Kuşadası, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra gizli kalmış zenginlikleri ile de dikkat çekiyor. Kuşadası, yanı başındaki coğrafyada eşsiz bitki zenginliklerini, halen kalabilmiş Akdenizin en güzel maki topluluklarını, toprağının her tarafından fışkıran arkeolojik eserlerini ve gizli kalmış zenginliklerini bünyesinde barındırıyor. Bu güzelliklerden birisi de Kuşadası ile Kirazlı Köyü arasında bulunan ve yöre halkının Yaren dediği Aslanlı Mağarası.
Kuşadası"nın gizli kalmış güzelliklerinden biri olan Yaren Mağarasının toplam uzunluğu yaklaşık 150 metre olan kuru bir mağara. İki girişi olan mağaranın 60 derece eğimli bir inişi bulunuyor. Alt galeriye normal yoldan inilmediğinden bir ip yardımıyla inilebiliyor. Mağara duvarlarında küçük odalar oluşmuş ve tabanı hafif eğimli bir salon görünümünde. Duvarlardaki sarkıt ve dikitler ise muhteşem görüntüler oluşturuyor.
Kirazlı köyü sakinlerinden Sait Fırat, çok eski yıllarda mağaranın içinde yüzlerce kaya güvercini bulunduğunu belirterek, “Ancak avcılar güvercinlerin kökünü kuruttu. Çayırın üzerine oturur onların uçuşlarını hayranlıkla izlerdim. Şimdi sadece yarasalar kaldı. Adını yakınlarındaki Yaren Dede mezarından alan mağara, Kuşadası doğasına ayrı bir zenginlik katmaktadır. Bakir bir yerde olması nedeniyle, ilk kez bir dede mezarının başındaki ağaçta, çaput bağlama geleneği oluşmamış. Bu zenginliği korumak, bu coğrafyada yaşayan insanların görevidir” dedi.