Beyaz eşya yardımında kaos yaşanıyor. Tunceli'de bir muhtarın ifadesi alındı, Batman'da 12 milyon YTL'lik kampanya askıda..

Tunceli Valiliği'nin yerel seçimler öncesine denk gelen ve seçim yatırımı eleştirilerine hedef olan "Her eve bir beyaz eşya" kampanyasındaki karmaşa sürüyor. Tepkiler üzerine Yüksek Seçim Kurulu'nun vatandaşın oyunu etkilemeye ve anayasaya aykırı olduğuna yönelik açıklamaları ile EMEP'in suç duyurusunda bulunması üzerine, savcılık inceleme başlatınca, il merkezindeki dağıtım durduruldu. Bu gelişmeler yaşanırken, dün sabah da dağıtılması için Cumhuriyet mahallesine 3 TIR dolusu beyaz eşya getirildi. Bu durumun tespit edilmesi üzerine savcılık, Muhtar Ali Rıza Güneş'i ifadesini almak için adliyeye çağırdı. Bunun üzerine beyaz eşya yardımı il merkezinde geçici olarak durdurulken ilçelerde ise tüm hızıyla sürüyor.

SUÇ DUYURUSU
Yüksek Seçim Kurulu, yapılan yardımlarla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. YSK'nın suç duyurusunda, Kurul'un geçen hafta sonunda vardığı sonuçlara atıfta bulunularak, "Anayasa ve yasa hükümlerine karşı olarak yapılan bu yardımların seçmenin oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve yardımların yasaya aykırı olduğu yönündeki kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen faaliyetlerin devam ettiği" kaydedildi. "Her eve beyaz eşya" projesinin bir benzerini de Batman Valiliği hayata geçirmek istedi. 12 bin aileden oluşan fakir ve muhtaç durumdaki vatandaşları tek tek belirleyen valilik, 12 milyon liralık beyaz eşyalar dağıtma aşamasında geri adım attı ve projeyi askıya aldı. Yardımlarla ilgili belirsizlik üzerine dün valilikte bir toplantı yapıldı ve "yardımları seçim sonrasına bırakalım "görüşü ağırlık kazandı. Diyarbakır Valiliği tarafından "Bu Güzel Ev Benim mi?" projesiyle ocak ayına kadar 518 ev boyanıp, onarıldı. Bu çalışma da seçim yatırımı olarak değerlendirilirken, valilik ikinci bir kampanyayla 580 evi onarmaya başladı. Siirt'te 4 bin 510 öğrenciyi kapsayan 340 bin TL'lik yardım için CHP Vali Necati Şentürk hakkında "Görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle" savcılığa suç duyurusunda bulundu.


SABAH