Yaklaşan yerel seçimler öncesi dağıtımı hızlanan bedava kömür ve diğer yardımların, İstanbul ilçelerinde gideceği adresleri belirleyen vakıfların mütevelli heyetlerine birer AKP"li İl Genel Meclisi üyesi yerleştirildi.
İhtiyaç sahiplerine devletin verdiği yardımları ulaştırmakla görevli olan kaymakamlık bünyesindeki vakıfların mütevelli heyetine AKP"liler, “hayırsever” kontenjanından sokuldu.
Oysa, İl Genel Meclisi üyelerinin bu vakıflarda görev alması kanuna aykırı. Daha önce şikayet üzerine bir değerlendirme yapan Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (BSYDGM) Hukuk Müşavirliği, İl Genel Meclisi üyesinin bu vakıflarda yaptığı işlemlerin yok hükmünde olduğunu bildirmişti. Muhtaç vatandaşlara ayni ve nakdi desteğin yanı sıra, ücretsiz kömür temin eden müdürlüğün yardım organizasyonunu, ilçelerde kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları yürütüyor. Kaymakamın başkan olduğu vakıfların mütevelli heyetlerine, 2004 yılında çıkarılan 5263 sayılı kanun uyarınca, 2 hayırsever üye seçiliyor. Bu üyeleri de il genel meclisleri seçiyor.

2 hayırseverden 1"i AKP"li
İstanbul İl Genel Meclisi, her yıl bu vakıflara atama yapıyor. AKP"li üyelerin çoğunlukta olduğu İl Genel Meclisi"nde, geçtiğimiz aralık ayında, AKP"li meclis üyeleri vakıfların mütevelli heyetlerinde görevlendirildi. İstanbul"daki 39 ilçenin tümünde, vakıflarda yer alacak iki hayırseverden biri AKP"li meclis üyeleri oldu. Oyçokluğuyla alınan kararla, sadece ilçelerdeki vakıflarda değil İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti"ne de AKP"liler atandı.
Sultanbeyli ilçesinden meclis üyesi olan Ali Güner ve Kadıköy ilçesinin meclis üyesi M. Nejat Güllü bu göreve “hayırsever” olarak getirildi. Meclis"in seçtiği “hayırseverler” arasında AKP"nin ilçe teşkilatlarında görev yapan kişiler de yer aldı.

Kanuna aykırı
Devlet yardımının, bir partinin yardımı görünmesine neden olan “partili hayırsever konusu”, daha önce bir şikayet üzerine müdürlüğün Hukuk Müşavirliği"nin gündemine gelmişti.
İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesindeki mütevelli heyetine “hayırsever üye” olarak seçilen AKP"li İl Genel Meclis üyesi İsmail Aykaç hakkındaki şikayeti inceleyen müşavirlik, kanunun, İl Genel Meclisi"nin kendi üyelerini hayırsever olarak görevlendiremeyeceğini belirtti. 31 Ekim 2008 tarihli bu karara rağmen aralık ayında İl Genel Meclisi yeniden meclis üyelerini kanuna aykırı olarak hayırsever seçti.
İlçelerdeki vakıfların 10 kişilik mütevelli heyetlerinde 2 hayırseverin yanı sıra belediye başkanı, mal müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, Sağlık Bakanlığı temsilcisi, ilçe tarım müdürü ve ilçe müftüsü ile bir muhtar ve yardım amaçlı bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi bulunuyor.

MİLLİYET