Sigara için bir annenin çocuğunun, sağlık açısında ciddi riske atıldığını belirterek, gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde ani ölüm sendromu ve bebeğin anne karnında ölmesi gibi sorunların ortaya çıktığını söyledi.
Gebelik esnasında sigara kullanımı hem anne hem de bebek sağlığına ciddi biçimde zarar verdiğini ifade eden Nysa kadın Doğum Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Yalçın Yarar "Sigara intrauterin dönem, bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki hastalık ve ölümlerin en önemli önlenebilir nedenleri arasındadır. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde düşük doğum kilosu, ani ölüm sendromu, bebeğin anne karnında ölmesi, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar görülmesi gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gebelikte sigaranın bırakılması anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Pasif sigara dumanına maruz kalan anne adayları ise, bebeğini kaybedebilir, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurabilir, doğumsal anomalisi olan bebek doğabilir, bebekler doğduktan sonra ilk 6 ay içinde aniden ölebilir, bebekler doğduktan sonra daha sık hastalanır, bebeklerin akciğer fonksiyonları daha az gelişir, bebeklerde pnömoni, astım gibi sağlık sorunları daha fazla görülebilir" diyerek aynı zamanda fedakarlık anlamına gelen anneliğin çocukları için hamilelik döneminde sigara içmemelerini önerdi.
“SİGARA İÇEN HAMİLELERİN KORDANLARINDAN BEBEĞE YETERLİ OKSİJEN TAŞINMIYOR”
Sigaranın içinde bulunan maddelerden olan nikotin ve karbonmonoksitin bebek sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu ve bunun minicik bebeklere daha çok zarar verdiğini kaydeden Op. Dr. Yarar, “Bebek plasenta ve kordon aracılığıyla beslenmektedir. Sigara içen gebelerde, bebeğe yeterli miktarda oksijen taşınamadığından dolayı bebekler yeterince beslenememekte ve gelişememektedir. Oksijen bebeklerin büyümesini ve gelişmelerini sağlayan en önemli taşıma aracıdır. Anne kanında oksijen azaldığı zaman bebeğe giden oksijen miktarı ve diğer besin öğelerinin miktarı da azalmaktadır. Dolayısıyla sigara içen annelerin bebeklerinde büyüme ve gelişme geriliği ortaya çıkabilmektedir. Sigarada bulunan diğer zararlı maddeler ise, anne kanı ile taşınarak, bebeğe kadar ulaşabilmekte ve bebek bu maddelerden zarar görebilmektedir. Bebek anneye bağlıdır ve annenin yaptığı her hareketten etkilenmektedir. Gebelikte anne sigarayı bırakmaya başladığı andan itibaren bebek sağlığı da olumlu yönde etkilenmeye başlayacaktır. Anne sigarayı bıraktığında kanı zehirli maddelerden arınacak ve bebeğe daha bol miktarda oksijen gitmeye başlayacaktır. Bu nedenle anne adayı gebeliğinin hangi aşamasında olursa olsun sigarayı bırakma konusunda geç kalmış sayılmayacaktır. Bir hekim olarak herkesin, annelere ve anne adaylarının ise özellikle sigaradan uzak durmasını tavsiye ediyorum” dedi.