Kuşadası'nda yaralı olarak bulunan küçük balaban kuşuna, Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği sahip çıkarak tedavi ettirdi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, Kuşadası Mezarlığı yakınında bulduğu kuşu koruma altına alan bir vatandaşın ihbarı üzerine bölgeye gittiklerinde yaralı kuşun, yaşam alanı tatlı su kenarları olan ve dünyadaki en küçük su kuşlarından biri olan küçük balaban (Ixobrychus minutus) olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Kuşu muayene ettiklerinde kanadındaki sağ kanadındaki yara nedeniyle uçamadığını belirlediklerini anlatan Sürücü, ''Sağ kanadında küçük bir yara tespit ettiğimiz küçük balabanı tedavi ettik. Dernek merkezinde bakımı ve beslenmesini yapabileceği küçük bir sulak alan oluşturduk. Tamamen iyileştikten sonra tekrar yaşam alanı olan sazlık bir sulak alana bırakacağız'' dedi.
Sürücü, Kuşadası'nın adından da anlaşılacağı gibi aslında kuşların uğrak yeri olduğunu, son 30 yılda meydana gelen yapılaşmanın, ağaç kesimlerinin ve sulak alanların tahribatının kuş sayısında önemli ölçüde azalmaya yol açtığını anlattı.
Buna rağmen Kuşadası'nda kendini bugüne kadar koruyabilmiş, ağaçlar, kargılar ve küçük sulak alanlarda hala çok sayıda kuşun yaşam mücadelesi verebildiğini, bunun yanında bir çok kuş türünün de yaşam alanı olmamasına rağmen göç sırasında Kuşadası'nda bu alanlarda konakladığını belirten Sürücü, ''Önemli olan bu kuşların konaklayabileceği yeşili, ağacı, sulak yerleri koruyabilmektir. Eğer bunlar varsa, kuşlar her zaman gelecektir'' diye konuştu.
Sürücü, dernek olarak Kuşadası'nda kuş varlığının korunmasına katkı sağlamak amacıyla, bölgede yaşayan kuş türleri ve göç zamanı konaklayan kuşlarla ilgili bir envanter çalışması yürütüklerini de bildirdi.