AYDINPOST ÖZEL-Devlet eski Bakanlarından Yüksel Yalova, Cumhuriyet Halk Partisi'nden Aydın Milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu.
Son 10 gündür Aydın'da çeşitli temaslarda bulunduğu öğrenilen Yüksel Yalova, Aydınpost'un sorularını yanıtladı ve önemli ifadeler kullandı.
Cumhuriyet tarihinde Aydın'a en fazla hizmetleri kazandıran mebus olarak kendisini yorumlayan CHP aday adayı Yüksel Yalova, "Ben diğer aday adayı arkadaşlarımız gibi şunu şöyle yapacağım gibi ifadeler kullanamam. Çünkü bu bölgeye yaptığımız hizmetler belli. Çine barajından İkizdere'ye, okullardan emniyet müdürlüğü binalarına kadar pek çok alanda yaptığımız işler var" dedi.

Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova, CHP"den milletvekili aday adayı.

Yaklaşık 10 gündür Aydın"da ulaşmadığı, konuşmadığı kimse kalmadı. "Adayım demesine gerek kalmadı" zaten medya Yalova"dan yeterince bahsetti.

Bu yoğun temponun içinde Yüksel Yalova ile görüşen Aydınpost, "Niçin CHP?" ve "Neden adaysınız?" sorularıyla özel bir röportaj gerçekleştirdi.

 

5 kitap çalışmasına da imza atan tecrübeli siyasetçi Yüksel Yalova"nın bir kitabında ön sözü eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, diğerinde de CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum yazdı.

 

İşte Yalova ile yaptığımız dar zamanda çok şeyin konuşulduğu o röportaj.

 

Sayın Yalova niye adaysınız?

24. dönemde TBMM"de önemli konular ele alınacak. Siyasi partilerin ve genel başkanların bu konuda cesur mebuslara ihtiyacı var. Bugün Aydın"da konuşulmuyor belki ama, bazı gerçekler var; Alevilerin anasayal hakları, Kürt meselesi bunlardan sadece başlıcaları. Avrupa Birliği konusunda öngörülerde bulunabilmeliyiz.

 

Yani siz aday adayları gibi, işsizlik başlığını kullanmayacak mısınız?

Evet Türkiye"de işsizlik en önemli meseledir. Benim kızım da işsiz. Ama aday adayıyken işsizlikle alakalı söylemleriniz doğru laflar olmaz. 9 yıllık AKP Hükümetinde hiç olmadığı kadar fazla oranda üniversiteli kesim işsiz. Benim işim innovasyon. Ortadoğu yeniden şekilleniyor, Afrika böyle. Çin, Hindisten, Avrupa artık yaşlanıyor. Dünya 1980 öncesi soğuk savaş siyasetini çöpe gömdü. Türkiye"nin de bu sürece ayak uydurması şart.

 

Siz neler yapıyorsunuz durum böyleyse?

Ben şimdi Latince öğreniyorum. Avrupa Birliği Parlamentosu"nda Türkiye"yi temsil eden biriyim ve hâlâ daha başka dilleri de öğrenme çabam var. Niye? Ülkemi ulusal arenada daha iyi temsil edebilmek için, onurunu korumak için.

Siyasi partiler Ankara"da güçleri oranın konuşabiliyor. Yeni aday arkadaşlar hayallerini anlatıyorlar. Fakat ben yaptıklarımı söylüyorum.

 

"Yaptıklarım" dediklerinizi kısaca açsak…

Bakın bu coğrafyada davulla zurnayla büyüyen nesilin evlatlarına flüt çalması gerektiğini anlattık. Trompet çalsın, resim yapsınlar istedim. Hayalini kurduğumuz okulu yaptık. TED Koleji"nin Aydın"a da kurulmasını arzu ettim. Aydınlı çocukların, Ankara"daki, İstanbul"daki insanların evlatlarından farkı yok. Çocuklarımız o ağın içine dahil olsun istedim. O günün şartlarında 5.3 trilyon değer biçilen yeri ben o dönem eğitim için bedavaya verdim. Bugün ismini okullara veren isimlerin sağladıkları katkıyı düşünün ve bir de bunu gözünüzde canlandırın.

Aydın"da 11 tane 28 derslikli okul yaptık. Vakıfbank, Tekel"e 3"er tane okul inşa ettirdik. Tellidede"de Mustafa Kemal, Nazilli ve Söke"de de Zübeyde Hanım, Ali Rıza Bey adını verdik yapılan eğitim yuvalarına. 3 okulun 2000 yılı rakamlarıyla maliyeti 6 trilyon. Derslik ihtiyacımız vardı o dönem. Gerekli görüşmeleri yaptık ve sınıflardaki öğrenci sayısını 33"e kadar düşmesine imkan sağlandı. Şimdi ben soruyorum, Cumhuriyet tarihinde bu bölgede hangi Halk Partili böyle hizmetlere imza atmış? Petkim"e İzmir"de Latife Hanım ismini verdiğimiz bir okul yaptırdık. Kuşadası"na da M. Esat Bozkurt adıyla okul inşa edildi. TÜPRAŞ"a yaptırdığım okulların maliyeti 3 trilyonu aştı. Kim daha fazla Atatürkçü?

Aydın"a Şehit Aileleri Vakfı"nı kurduran insanım. Niye, asker ve polis ailelerin menfaati olsun diye.

Nazilli"de Sümer Holding tesislerini üniversiteye veren insan benim. Özelleştirme İdaresi kararında bunu belgesiyle görebilirsiniz. İstense oraya 8 katlı binalar yapılıp satılabilirdi. İnanın, o dönemlerde hayvan bağlasanız kampus alanında durması mümkün değildi. Arazinin toplam alanı 367 dönüm. O dönemin parasıyla 50 trilyon versen alamazsın. Ama ne oldu, ben o kadar imkan sağlamışım fakat beni açılışa bile davet etmediler!

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi"ne de yer verdim, sonra kalktılar bana "Üstün Hizmet Madalyası" verdiler. Muğla Üniversitesi"ne, Celal Bayar Üniversitesi"ne, Pamukkale Üniversitesi"ne, Kayseri Erciyes Üniversitesi"ne yer verilmesinde imzalarım ve çabalarım var.

Yine Cumhuriyet tarihinde ilk defadır, 10 milyon dolar ödenekle köy yolları asfaltlandı. 2 bin 528 kilometrelik yol asfaltladık.

Dandalaz Barajı hayati önem taşıyordu. İkizdere barajı bitti.

Çine Barajı"nın modelini ben değiştirttim. Değişmeseydi, bugünlere gelemeyecekti. 6 yılda 136 trilyon nominal değerde bütçe sağladık.

Söke yolunu yaptırdığımızda programda bile yoktu.

Ve daha bir sürü hizmet sayabilirim.

 

37 aday adayı var. Kendinizi ne kadar şanslı görüyorsunuz?

CHP"de en güçlü, en donanımlı aday benim. Önseçimde de en fazla oyu alacağım buna emin olun. Aydın"da önemli katkılar sağlamışken bunu insanların göz ardı edeceğini sanmıyorum. Biz yine hizmetlerimizle karşılarına çıkıyoruz. Her türlü kararlarına da saygı duyarım. Aday adayları içinde de en fazla tanınan ismin de ben olduğuna şüphem yok.

 

Yeni dönemde çalışmalarınız hangi alana yoğunlaşmıştı?

Kısa adıyla PPP modeline. (Public Private Partnership) Yani Kamu Özel Ortaklığı konusunda 6 senedir özel çalışmalar yapıyorum. Türkiye"de artık eskisi gibi özelleştirme yapılamaz. Rusya Federasyonu 250 binden fazla işletmeyi 1 dolardan özelleştirdi. Biliyoruz ki, devletçilik ekonomik model olamaz. PPP"ye Türkiye"ye özgü kılmak için çeşitli çalışmalar yapıyorum.