Azbazdar, borcun faizinin silinerek ana paranın 30 yılda ödenmesini istediklerini dile getirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Azbazdar, mali yönden sıkıntılı bir dönem yaşayan Pamuk Birliği'nde göreve geldikleri dönemden bu yana tasarruf sağlama ve borçların ödenmesi için yaptıkları çalışmalarda önemli mesafe kat ettiklerini, 2009-2010 döneminde 210 milyon lira borç ödediklerini, birliğin en fazla borcu bulunan iki bankayla yeniden yapılandırma anlaşması imzaladıklarını, ayrıca gayrimenkul satışlarına hız verdiklerini belirtti.

Birliğin artık yeniden kredi verilebilen bir kurum haline geldiğini, geçen 2 sezonda 65 milyon lira kredi kullandıklarını belirten Azbazdar, birliğin bilançosunda DFİF kaynaklı borçlar dışında tüm alanlarda iyileşme yaşandığını ifade etti.

Hükümetin son dönemde devlete borcu bulunan çeşitli kesimlerin bu borçlarının yapılandırılması için çalışma başlattığını, bundan tarım kesiminin de faydalandırılması gerektiğini belirten Azbazdar, ''TARİŞ Pamuk Birliği olarak sağlam bir mali yapıya kavuşmak için yaptığımız çalışmalar ve DFİF borçları konusundaki taleplerimizi içeren bir dosya hazırladık.

Pamuk üretimi yapılan tüm bölgelerden milletvekillerine bu dosyayı gönderdik. Gelecek hafta İzmir'e gelmesi beklenen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e de bu dosyayı sunarak destek isteyeceğiz'' dedi.

TÜM BİRLİKLERİ KAPSAYAN BİR YASA

Birliğin 2004 yılından bu yana oluşan DFİF borçlarının faizlerinin silinerek ana paranın 30 yılda ödenmesini içeren bir yeniden yapılandırma talebinde bulunduklarını dile getiren Azbazdar, bunun tüm tarım satış kooperatifleri birliklerinin sağlam bir finansal yapıya kavuşturulması için yapılacak yasal düzenlemelerle mümkün olabileceğini ifade etti.

Kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasını kapsayan tasarının meclise sunulduğunu, bu çalışmanın tüm sektörlere önemli bir canlılık getirmesinin beklendiğini ifade eden Azbazdar, taleplerinin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.

Azbazdar, şunları kaydetti:

''Tariş Pamuk Birliği'nin DFİF'e olan borcu 70 milyon lira civarında. Faizleriyse ana parayı geçmiş durumda. Yaklaşık 80 milyon lira civarında.

Hükümetin bu talebimizi kabul etmesi halinde TARİŞ Pamuk Birliği, borç sorunundan kurtulmuş olarak yeni bir döneme adım atacaktır. Talebe verilecek yanıt Ankara'nın takdiridir.

Ancak kabul edilebilir ve mantıklı bir öneri olduğunu düşünüyoruz. Hükümetin devlete borcu olan tüm kesimlerle yeniden yapılandırma sürecine girdiği bir dönemde tarım kesimi de unutulmamalı.''

Azbazdar, pamuk fiyatlarındaki artışla birlikte Türkiye'nin bu üründeki üretimini artırması gerektiğinin tüm kesimler tarafından dile getirildiğini, bu artışın sağlanabilmesi ve üreticinin güçlendirilebilmesi için kooperatiflerin mali güçlerini artırması gerektiğini kaydetti.

Yeni sezonla ilgili de değerlendirme yapan Azbazdar, bu yıl 70 bin ton ürün almayı beklerken rekoltedeki düşüklük nedeniyle şu ana kadar 51 bin ton pamuk alabildiklerini, hesabını kapatan tüm üreticilerin alacaklarının tamamını ödediklerini sözlerine ekledi.

AA