Marfan Sendromu hastası 35 yaşındaki kadın hastanın kalbinden ve böbreklerinden kasığına kadarki ana atardamarı, 60 santim uzunluğunda yapay damarla değiştirildi.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Şevket Demirel Kalp Merkezi'nde tedavi altına alınan Yılmaz, yaptığı açıklamada, 2006 yılında karın ve şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu ve kendisine organları ve vücuttaki diğer yapıları destekleyen ve bir arada tutan bağ dokuları etkileyen kalıtsal bir rahatsızlık olan Marfan Sendromu hastalığı teşhisi konulduğunu bildirdi.
 
Hastalık nedeniyle atar damarlarında balonlaşma ve yırtıklar meydana geldiğini belirten Yılmaz, 5 yılda oluşan yırtıklar nedeniyle 3 kez ameliyat olmak zorunda kaldığını anlattı. Yılmaz, gerçekleştirilen operasyonlarla böbreğinden ve kalbinden kasığına kadarki tüm ana damarın yapaylarıyla değiştirildiğini söyledi.
 
Yapay damarla yaşamanın kendisine herhangi bir sıkıntı vermediğini anlatan Yılmaz, ''Ameliyat öncesi şiddetli göğüs ağrıları yaşıyordum. Yapay damar takıldı, ağrılarım da kesildi. Şimdi daha sağlıklıyım'' dedi.
 
Zorlu bir ameliyat
Operasyonu gerçekleştiren SDÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Okutan da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marfan Sendromu'na bağlı olarak vücudu besleyen ana damarda yırtıklıklar tespit ettiklerini söyledi.
 
Hastanın önce böbreklerinden kasığına kadarki yırtık damarın yapay damarla değiştirildiğini, ardından da kalbinden kasığına kadarki ana atardamarın yerine yapayının takıldığını anlatan Prof. Dr. Okutan, ''Hastamıza toplam 60 santim uzunluğunda yapay damar nakledildi. Hastanın vücudunu besleyen ana atardamarı yapay, ama hastamız öncekinden daha sağlıklı'' diye konuştu.
 
Bu tür ameliyatların riskli ve zorlu olduğuna dikkati çeken Okutan, ameliyat aşamasında yüzde 25 ölüm riski bulunduğunu, ancak başarılı geçen ameliyat sonrası hastanın daha sağlıklı olduğunu kaydetti.
 
Prof. Dr. Okutan, ana damarda ortaya çıkan yırtılma nedeniyle ani ölümler meydana gelebildiğine de değindi. Genetik özelliklere sahip hastalığı taşıyan kişilerin boylarının diğer kişiler göre daha uzun olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Okutan, ''Ailesinde bu hastalığın olduğu bilinen, uzun boylu ve zayıf insanlar mutlaka doktora gidip, Marfan Sendromu olup olmadığını öğrenmeli ve buna göre yaşam standartlarını belirlemeli'' dedi.