Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törenin ardından Aydın’da görev yapan eczacılar Tursitik Park’ta bir araya geldi. Aydın 21. Bölge Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, “2009 yılından bu yana belirli temalar çerçevesinde kutlanan Eczacılık Haftası’nda bir kez daha; yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş bulunan antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda tüm topluma belirli mesajlar vermek istiyoruz. Bu amaçla gerek eczanelerimiz gerekse iletişim kanalları aracılığı ile tüm toplumu bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Sağlık çalışanlarını, sağlık hizmet sunucularını ve sağlık hizmetinden faydalananları kısacası herkesi; çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek kurmak için birlikte sorumluluklarımızın farkına varmaya davet ediyoruz” dedi. 
Sağlığın yeniden tesisinde tartışmasız bir öneme sahip ilacın uzmanı olarak eczacıların, dünyanın her yerinde sağlık alanının bir profesyoneli olarak hizmet sunduğunu ifade eden Aydın Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı, “Bugün sağlık hakkını kullanmamızı belirleyen sağlık politikaları, tasarruf üzerine kurulmuştur. Tasarruf içinse bir yandan ilaç ve tedaviye ilişkin süregiden kısıtlamalar konurken, diğer yandan bu alan devletin görevi olmaktan çıkartılmakta, alanın piyasaya terk edilmesinin işareti olabilecek önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Biz eczacılar için de, ilaçta tasarruf son derece önemli bir konudur. Ancak, bizler ilaçta tasarrufun gerçekten sağlanmasının ilaca erişim hakkını kısıtlayarak ya da ilaç alanını piyasalaştırarak değil, akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de son üç yıldır, 14 Mayıs Eczacılık Haftası’nı Akılcı İlaç Kullanımı teması ile kutluyoruz” dedi. 
Sağlık alanının bir bütün olarak görülmesi gerektiğini, ifade eden Eczacı Salih Kozalı “Doktor, eczacı ve diğer sağlık çalışanlarının yönlendirmesi ile tedaviye karar verilir ve uygulanır, bireyin de bu yönlendirmelere uygun hareket etmesi gerekir. İşte bu döngünün en açık biçimde değerlendirilebileceği alanlardan bir tanesi akılcı ilaç kullanımıdır. Doktorun yönlendirmesi olmadan, eczacıya danışmadan başlatılan tedaviler yarar getirmemektedir. Hem sağlık, hem de ekonomik yönden ülkemizde ilaç alanındaki en büyük sorunlardan bir tanesi, antibiyotiklerdir. Ülkemizde, pek çok ülkeden farklı olarak, antibiyotikler halen ilaç sepetinde en çok tüketilen ilaç gruplarının başında yer almaktadır. Bu durum, antibiyotik direnci konusunda ülkemizin büyük bir tehdit altında olduğunu göstermektedir. Diğer yandan, ilaç politikalarının global bütçeye dayandırılması, yani hangi ilaç tüketilirse tüketilsin hükümetin ilaca aynı miktarda para ödüyor olması, akılcı olmayan antibiyotik kullanımını tetikleyen, hastalarımız açısından ise diğer ilaçlara erişimini kısıtlayan bir engel olmaktadır” ifadelerine yer verdi. 
“YENİÇAĞIN BÜYÜK TEHLİKESİ: ANTİBİYOTİK DİRENCİ”
Tedavinin ayrılmaz bir parçası olan ilaçların, sağlık alanında köklü gelişmelerin ortaya çıkmasına vesile olduğunu belirten Aydın 21. Bölge Eczacı Odası Başkanı Salih Kozalı “Bugün artık birçok kanser türü dahi, zamanında ve doğru tedaviler ile ölümcül olmaktan çıkmaktadır. Bunlar elbette olumlu, yüz güldüren gelişmelerdir. Ancak ilacın yaygınlığı, beraberinde yeni sağlık sorunlarını da getirmektedir. Bu sağlık sorunlarından en önemlisi; antibiyotik direncidir. Antibiyotikler keşiflerinden bu yana enfeksiyonların tedavisindeki radikal sonuçları ile insan hayatının önemli ölçüde değişmesine neden olmuştur. Ölümcül sayılabilecek birçok hastalık, antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir ve yönetilebilir hale gelmiştir. Ancak antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Gerekmediği halde antibiyotik reçete edilmesi, durumu kritik olan hastalarda antibiyotik kullanımına başlanmasının gecikmesi, antibiyotik dozunun o hasta için gerekli olandan daha az ya da daha çok olması, antibiyotik tedavisinin süresinin çok uzun veya kısa olması, geniş spektrumlu antibiyotiklerin yaygın kullanımı ya da dar spektrumlu antibiyotiklerin sık kullanımı akılcı olmayan antibiyotik kullanımı örnekleridir. Akılcı ilaç kullanımında, ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılması birincil derecede öneme sahiptir. Aksi takdirde antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde, hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır” dedi.
 
2.20110514125037.jpg