Şehitlik'teki Türk bayraklarının sökülmesinin ardından dün de Din İşleri Müşavirliği önündeki bayrak indirilince Ankara Bakü'ye nota verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Azeri mevkidaşı Aliyev'i telefonla aradı. İki lider arasında, “Duygusal tepkilerin yol açtığı yanlış anlama ve algıların giderildiği” bildirildi.

Türkiye - Azerbaycan arasında, Ankara- Erivan yakınlaşması nedeniyle başlayan yüksek tansiyon bayrak kriziyle daha da yükseldi. İki tarafın da yanlış algılamalar nedeniyle bu sürece girdiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve iki lider arasında, “Zorlu bir süreçten geçerken ortaya çıkan bazı duygusal tepkilerin yol açtığı yanlış anlama ve algıların giderildiği” bildirildi.

'ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ'

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün sabah saatlerinde Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'ne bağlı Din işleri Müşavirliği'nin önündeki bayrağın da kaldırılması üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonla aradı. Gül, uzun ve kapsamlı gerçekleştirilen görüşmede, sırasıyla ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması konusunda yaptığı görüşmeler hakkında Aliyev'i bilgilendirdi. Gül ve Aliyev arasında, "Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde zafiyet varmış gibi bir görüntünün yanlışlığı konusunda görüş birliğinin teyit edildiği" ve "zorlu bir süreçten geçerken ortaya çıkan bazı duygusal tepkilerin yol açtığı yanlış anlama ve algıların giderildiği" kaydedildi.

KALİFORNİYA'DA TÜRK-AZERİ İŞBİRLİĞİ

Öte yandan, Türk-Ermeni mutakabatı nedeniyle Azerbaycan'da Türkiye'ye yönelik tepkiler sürerken ABD'nin Kalifornya eyaletindeki Türk ve Azeri toplumlarının, yerel bir seçimde Ermeni adayın kazanmasını önlemek amacıyla güç birliği yaptığı bildirildi.

Kaliforniya'daki Türk ve Azeri toplumlarının, Los Angeles'ı yöneten Kent Konseyi üyeliği için Ermeni kökenli Paul Krekoryan'a karşı yarışan Christine Essel'e destek amacıyla “Pax Turcica” (Türk Barışı) girişimi çerçevesinde birlikte hareket ettiği belirtiliyor./yeni şafak