Son 10 yılın en başarılı orman yangın sezonunun geçtiği Muğla"da, orman yangınlarına toplam 40 milyon TL harcama yapıldı.
Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, 2009 yılı faaliyet raporunun açıkladığı kahvaltılı basın toplantısına Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Vali Yardımcısı Recep Yüksel de katıldı.

Bölge Müdürü Aydın, Aydın ve Muğla illerini kapsayan Bölge Müdürlüğü"nün son 10 yıllık dönemde yıllık ortalama yangın sayısının 278, yanan saha miktarının da Bin 234 olduğunu belirterek, “Son 10 yıllık sürece baktığımızda orman yangınlarının yüzde 55"i ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 23"ü kasıt ve yüzde 22"si de yıldırım düşmesi sonucu çıktı. 29 Aralık 2009 tarihi itibari ile bir yıllık değerlendirmede ise, orman yangınlarının yüzde 49"u ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 10"u kasıt ve yüzde 41"i de yıldırımdan çıktı. Yine 2009 yılında çıkan orman yangınlarının yüzde 86"sı saat 10.00 ila 20.00 arasında çıktı. Yangınların daha çok Temmuz, ağustos ve Eylül aylarında yoğun olarak meydana gelmiştir” dedi.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, yaz-kış, Aydın ve Muğla ormanlarının 24 süre ile gözetlendiğini belirterek, “Muğla"da 38, Aydın"da da 19 adet yangın gözetleme kulemiz yangın sezonu boyunca 24 saat ormanları gözetliyor. Bunun yanında Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile hazırlanan Bilgisayarlı Görmeye Dayalı Orman Yangını Bulma ve İzleme sistemiyle Marmaris"te dört noktadan, Milas"ta 2 noktadan, Sakartepe ve Göktepe kuleleriyle birlikte toplam 8 hakim noktadan ormanlar kamera ile gözetleniyor” diye konuştu.

YANGINLARA 40 TRİLYON HARCANDI

2009 yılında orman yangınları ile mücadele kapsamında yapılan harcamaları da açıklayan Bölge Müdürü Aydın, “Bu harcamalarımız içinde işçi maaşları; uçak ve helikopter kiraları ile diğer harcamalar da bulunuyor. Buna göre, 11 milyon 709 bin TL helikopter ve uçak giderleri için, 21 milyon 926 bin TL işçi giderleri için ve 5 milyon 890 bin TL de diğer giderler olmak üzere toplam 39 milyon 525 bin TL harcama yapıldı” ifadelerini kullandı.

YENİ ARAÇ TAKVİYESİ

Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü"nün Muğla"ya büyük önem verdiğini belirten Aydın, 2009 yılında Muğla Orman bölge Müdürlüğü bünyesine 1 araröz, 15 adet tanker arazöz, 15 adet ilk müdahale aracı, 1 dozer, 1 treyler, 1 kros motosiklet alınarak 7 milyon 350 bin TL harcama yapıldığını, yeni alınan araçlarla birlikte 95 adet arazöz, 22 adet tanker arazöz, 12 adet dozer, 1 loder, 1 ekskavatör 9 adet greyder, 3 adet treyler, 109 adet motosiklet sayısına ulaşıldı.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

Bölge Müdürü İbrahim Aydın, özellikle sahil kesimlerinde çıkan orman yangınlarından sonra, yanan alanların peşkeş çekileceği iddialarını doğru bulmadığını kaydederek, şunları söyledi: “Yasa gereği yanan ormanlık alanlar tekrar yeşillendirilmek zorunda. İster sahil kesiminde olsun, ister kırsal alanda iç kesimlerde çıkan orman yangınından sonra, bu alanlar yangın sezonunun bitmesinin ardından ya insan eliyle ağaçlandırılıyor, ya da doğal olarak tohumlama sistemi ile tekrar yeşillendiriliyor. Yani, yanan sahalar hiçbir şekilde orman dışına çıkarılamaz, kesinlikle yapılaşma konu edilemez ve yanan sahalar hemen yeşillendirilir”

YARDOP PROJESİ

2010 yılından itibaren Muğla"da yeni bir projeye daha başladıklarını belirten Aydın, “Kısa adı YARDOP (Yangına Dayanıklı Orman kurma Projesi) olan projeyi başlatıyoruz. Proje kapsamında, yol kenarı temizleme çalışmalarına ilaveten Muğla Merkez ve Gökova Orman İşletme Şefliği 2 bin hektar alanda YAROP kapsamında orman yangınlarına dayanıklı orman tesis edecek. Özellikle yol karayolu kenarlarına önce Zakkum ağacı, arkasına Selvi ağacı dikilecek. Bu ağaçlar orman yangınına dayanıklı ağaç olmaları nedeniyle yangının ormanlık alana sıçramasını engelleyecek” dedi.
Orman yangınlarında özellikle kırsal kesimde helikopterlerin sorti sayısını 3-5 dakikaya düşürmek için yangın havuzlarına büyük önem verdiklerini belirten Aydın, şöyle konuştu: “Bu amaçla Aydın ve Muğla"da 2009 yılında 150 adet yangın göleti hedefledik. Bunu başardık ve sayıyı 156"ya ulaştırdık. Sadece Muğla"da 109 adet yangın göleti bulunuyor. Hedefimiz bu sayıyı daha arttırmak. Helikopterlerin 3-4 dakikada bir sorti yapabilmesi için 5"er kilometre aralıklarla bu göletlerin yapımına devam edeceğiz”