Çatış-mayla ilgili Ankara'ya ulaşan raporda, kaçırılan ikisi asker üç kişiyi aramaya çıkan timlerin sevk ve idaresinde yaşanan sorunlar sebebiyle askerlerin açık hedef haline geldiği aktarılıyor. Olay yerine ilk helikopter, çatışma başladıktan 1,5 saat sonra gönderiliyor.
 
Silvan kırsalında 13 askerin şehit düştüğü çatışmada komuta hatası olduğu ileri sürüldü. Ankara'ya ulaşan raporlara göre, timler 43 derece sıcaklıkta, 40 kilogram teçhizatla 4 gün boyunca aralıksız yürütüldü. Yorgun düşen askerlerin durumu, teröristlerin telsiz konuşmalarına da yansıdı. 
 
PKK'lıların 14.00'teki telsiz muhaberesinde "Askerler sersem sersem geziyor, neden vurmuyorsunuz?" dedikleri kayıtlara girdi. Askerî birlikler 14.30'da uyarıldıktan tam 10 dakika sonra çatışma çıktı. Teröristler, ormanlık alanda pusuya düşürdükleri askerlere roketatar ve silahlarla saldırdı. Şehit 13 askerin otopsi sonucunda ise tamamında kurşun yaraları belirlendi. Roket saldırısı sonucu yanan ve boyu bir metreyi aşan kuru otların arasında kalan yaralı askerlerin mevzilerden çekilemediği, alevlerin içinde hayatlarını kaybettikleri anlaşıldı.
 
Diyarbakır Silvan'da 13 askerin şehit olduğu terörist saldırının perde arkası netleşmeye başladı. Ankara'ya ulaşan raporlar, askerlerin sevkinden çatışma anına kadar tüm detayları saniye saniye gün yüzüne çıkardı. Çatışmada 13 askerin şehit verilmesinin arkasında ise planlama hatalarına dayanan iddialar gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, PKK'lı teröristlerin iki asker ve bir sağlık memurunu kaçırmalarının ardından operasyonlar başladı. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun talimatıyla 10 Temmuz Pazar günü 12 tim, Silvan'dan çıkış yaparak araziye gönderildi. Timler sırtlarında 40 kilogram yükle 43 derece sıcaklıkta aralıksız 4 gün arazide kaldı.
 
12 Temmuz Salı günü Hazro İlçe Jandarma Komutanlığı'na roketle yapılan saldırının ardından da 4 tim daha araziye çıkarıldı. Hazro ilçesinin doğusuna çıkan timler, ertesi gün araziden döndü. Bu arada Jandarma'ya bir ihbar geldi. Timlerin araca bindikleri noktanın birkaç kilometre batısında silahlı teröristlerin bulunduğu ihbar edildi. İhbar üzerine alay komutanının, timleri yöneten Yüzbaşı Hanefi Ekinci'yi, "İsteseydiniz adamları alırdınız." şeklinde uyardığı öğrenildi. İhbarın üzerine dört time iki tim daha takviye edildi. Timler, 13 Temmuz'da Hazro'ya gönderildi. Daha önceki 12 time ek, 6 tim daha sevk edilince bölgede araziye çıkan tim sayısı bir anda 18'e ulaştı.
 
BİRLİKLER ÇATIŞMADAN 10 DAKİKA ÖNCE UYARILIYOR
 
Kaçırılan askerleri bulmak için 10 Temmuz'da araziye çıkartılan timlerden 4'ü, 13 Temmuz gecesi Bayrambaşı Alakuşak bölgesine gönderildi. Reşan Deresi adıyla bilinen bu vadinin ise Hazro-Lice-Silvan sorumluluk sahasının kesişme noktası olduğu öğrenildi. Sorumluluk sahasının kesişme noktasında bulunduğundan terör örgütünün bölgeyi yoğun olarak kullandığı belirtiliyor.
 
Araziye sevk edilen timlerin sevk ve idaresindeki karmaşa bununla da sınırlı kalmadı. Albay Mehmet Murat Toprak'ın emriyle Üsteğmen Mehmet Emin Karagöz komutasındaki 1. bölük ile Üsteğmen Necmeddin Erdoğan komutasındaki 2. bölük birleştirildi. 43 derece sıcaklıkta iki gündür aralıksız yürüyen askerlerin dinlendirilmesi için 2. bölük dinlenmeye çekildi. Diğer bölükler emniyet alma görevi yaptılar.
 
ASKERLERİ NEDEN VURMUYORSUNUZ?
 
Timler 14 Temmuz Perşembe gecesi saat 01.00'de Reşan Deresi'ndeki bir mağara civarından geçerken termal kameralar bazı tespitlerde bulundu. Malagir adlı tepede olunması gerekirken 1,5 kilometre mesafede 500 metre rakımlı bir tepede birlikler bekletildi. Yorgun askerlere hava aydınlanmadan 'çök' emri verildi. Gece 2 tim nöbet tuttu. 1. Bölükteki 58 kişi, 2. bölükteki 37 kişi ve Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin komutasındakilerle beraber toplamda 100 civarında asker o gece alandaydı.
 
Birlikler sabah saatlerinde intikale başladı. Öğleden sonra 14.00 civarında teröristlerin telsiz muhaberesi yaptığı belirlendi. PKK'lı teröristlerin aralarında yaptığı muhaberede, "Asker sersem sersem geziyor, neden vurmuyorsunuz?" şeklinde görüşmeleri saptandı. Bu görüşmenin belirlenmesi üzerine birlikler alarm durumuna geçirildi. 14.30'da birliklere, "Bölgede telsiz kestirmesi var, dikkat edin." talimatı verildi. Saatler 14.40'ı gösterdiğinde çatışma çıktı.
 
Roketatarlı saldırı, göğüs göğse çarpışma
 
Ankara'ya ulaşan raporlara göre, PKK'lı teröristler birliklere önce uzun namlulu silahlar ve roketle saldırdı. Çatışmada teröristler şehitlerin bir metre yakınına kadar sokuldu. Çatışma sonrasında ölen PKK'lı teröristlerin şehit Uzman Çavuş Mustafa Güney ve Fahrettin Aksu'nun mevzisinin dibine kadar geldiği görüldü. PKK mevzileriyle askerlerimizin mevzileri iç içe geçti. Göğüs göğse çatışma yaşandı. Teröristler 8 el bombası attı. PKK'lıların kullandığı roketler sebebiyle bölgede bir metreyi aşan kuru otların tutuştuğu ve çıkan yangınla birlikte askerlerin geri çekildiği anlaşıldı. Bölgede yükselen yoğun dumanın askerlerin mevzide bıraktığı mühimmatın patlaması sonucu çıktığı saptandı. Yangın büyüyünce yaklaşık 70 asker ateşlerin arasına sıkışıp kaldı. Yangının söndürülmeye başlanmasıyla dar bir alana sıkışan askerler bölgeye yayıldı. Otopside şehitlerin tamamında kurşun yaraları çıktı. Yaralı askerlerin mevziden çekilemediği için yanarak can verdiği öne sürüldü.
 
zaman