Kihtir, İşitme Engelliler Türkiye Şampiyonaları için geldiği Mersin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 yılında ilk defa sağır bir kişinin federasyonda başkan olarak göreve geldiğini söyledi.

Samsun'da 2017 yılında 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nı düzenlediklerini anımsatan Kihtir, "Bu olimpiyatlarda yeni branşların açılması gerektiğini anladık. Branş sayımızı 24'e çıkardık." dedi.

Kihtir, her geçen gün başarı çıtasını biraz daha yukarı çıkardıklarını aktararak, dünyada takım sporlarında zirvede olduklarını, birçok branşta da iyi konumda bulunduklarını bildirdi.

Madalya alma konusunda dünyada üçüncü sırada olduklarını vurgulayan Kihtir, "Rusya birinci, Ukrayna ikinci, Türkiye de üçüncü sırada yer alıyor. Onların daha başarılı olmalarının nedeni de daha fazla sporcularla katılmaları. Yine de dünya ülkeleri arasında en başarılı federasyonlardan biriyiz. Türkiye'de engellilere destek çok sağlam. Her zaman bizi teşvik ediyorlar." diye konuştu.

Sporcu sayısını artırmak hedefleniyor

Kihtir, bireysel branşlar için sporcu sayısını artırmayı amaçladıklarını anlatarak "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işitme engelli var. Hesaplıyoruz, 3 milyon işitme engelli varsa niye bizde 14 bin lisanslı sporcu var. En kötü 300 bin sporcu olması lazım. En büyük hedefimiz evde saklı kalan engelli sporcuları çıkartmak. Bu sayede lisanslı sporcu sayımızı 300 bine çıkarmayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu noktada ailelere önemli görevler düştüğünün altını çizen Kihtir, şunları kaydetti:

"Bazı aileler çocuklarını dışarıya bırakmıyorlar, onların bir şeyler başarabileceğini düşünmüyorlar. Biz kendimizi anlatabilirsek daha geniş kitlelere ulaşabiliriz. Yaklaşık 3 milyon işitme engellinin olduğu ülkede sporcu sayısı az ama saklı gizli olanları çıkartırsak daha iyi olur. Evde kalan engelliler spora bir kez katılsa bunu gördüğü zaman aile de rahatlıyor, sporcu da öz güven kazanıyor. Engeli aşmak için spor yapması gerektiğini söylüyoruz. Bu çocuklarımız da aramıza katılırsa bizim hedeflerimiz daha da büyüyecek. Olimpiyatlara daha fazla sporcuyla katılıp daha fazla madalya alacağız."

Kihtir, her ilde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olduğuna dikkati çekerek ailelerden engelli çocuklarını spora yönlendirmesini istedi.

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR