Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nin hazırlıkları sürerken, 2011 yılında elektrikli otomobiller yollara çıkacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nin, 1-1,5 ay içinde tamamlamayı öngördüklerini bildirdi. Bakan Ergün, stratejinin hemen hemen hazır olduğunu, otomotiv sektör temsilcileri ile bir kere daha bir araya gelerek gözden geçireceklerini söyledi.
STRATEJİDE ÜRETİM AĞIRLIKTA

Böylece otomotiv sektörünün de strateji belgesinin olacağını kaydeden Ergün, "Belgemizde, stratejik bir bakış açısıyla, önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün nerede olması lazım geldiğini, nasıl bir üretim modeli içinde olması lazım geldiğini, üretimdeki hedeflerinin ne olması gerektiğini ortaya koyan, ana üreticilerle, yan sanayi, diğer tedarikçiler ve satıcılar arasındaki işbirliğinin, koordinasyonun daha güçlü bir şekilde nasıl sağlanacağını içeren maddeler var' diye konuştu.

TÜRKİYE İDDİALI ÜLKELERDEN BİRİ

Türkiye'nin bu konuda iddialı ülkelerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Ergün, orta vadede otomotiv sektöründeki toplam üretimin en az 2 milyon adete ulaşacağını kaydetti. Ergün, bu rakamın 1,5 milyon adetinin ihraç edebilecek bir potansiyele sahip olduğunu ve Türkiye'nin bu potansiyeli yakalayabileceğini ifade etti.

İYİYİZ AMA KENDİ MARKAMIZ YOK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2011 yılında Türkiye'de ilk elektrikli aracın üretilmeye başlanacağını bildirdi. Ergün, Renault Firması'nın Bursa'da "Fluence' modelinin elektriklisini üreteceğini ve dünya pazarlarına ihraç edeceğini söyledi. Bakan Ergün, Türkiye'nin otomotivde çok iyi bir noktada olduğunu ancak, kendi marka ve tasarımının bulunmadığını kaydederek, bu konuda önemli mesafe alınabileceğini, birikimin, teknolojinin buna müsait olduğunu belirtti.


Dönüşüm için model üzerinde çalışıyoruz

Bakan Ergün, sadece elektrikli araçların sıfırdan üretiminin değil, aynı zamanda dönüşümünün de gündeme geleceğini belirterek, bunun ayrı bir çalışmayı gerektirdiğini söyledi. Elektrikli araç üretmek kadar, mevcut araçların elektrikliye dönüşümünün ayrı bir sektör haline gelmiş olacağını kaydeden Ergün, şöyle konuştu: "Bu, yeni bir yan sanayi, pil üretimi, Ar-Ge çalışmalarını yanında getirecek. Bu çerçevede, hem içeride araçların tüketimi ve mevcutların dönüşümü içinde çalışmalar var. Hangi teşvikleri verirsek, elektrikli araçların tüketimi içeride hızlanabilir? Bununla ilgili kamu destekleri önemli. Daha sonra şarj istasyonları kurulması gerekiyor şehirler arası yollarda veya şehir içi benzin istasyonlarında, onun içinde özel bazı destekler verilebilir. Bu tür desteklerle, iç piyasada da elektrikli araçların tüketimini, satışını canlandıracak mekanizmaları geliştireceğiz.'


Yenişafak