Sete, F-Tipi cezaevleri ve ölüm oruçlarına değinen 'Sonbahar', 12 Eylül'ün izlerini taşıyan 'Babam ve Oğlum' ile 'Beynelmilel', Türkçe-Kürtçe 'İki dil bir bavul' da girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'sansürsüz' tanıtım atağı... Bakanlık, Türkiye'nin sancılı dönemlerini, olaylarını işleyen filmlerin de  yer aldığı 10 filmlik bir DVD seti hazırlıyor.

'Türk Sineması Prestij DVD Seti' adını taşıyan çalışma için Bakanlığa bağlı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde bir ekip oluşturuldu. Kurul önce 25 film seçti, sayı 10'a düşürüldü. 15 yapım ise telif hakları, vizyonda olması gibi nedenlerle elendi. Filmler için İngilizce, Rusça, Arapça ve Çince altyazılar hazırlanacak. 

10 filmlik set, 2012'den itibaren Türkiye'deki büyükelçiliklere, yurtdışındaki Türk temsilciliklerine, ziyarete gelen yabancı siyasiler ve ünlü konuklara verilecek. Çeşitli ülkelerde Türk Filmleri Günleri düzenlenmesi de planlanıyor. Seçilen filmlerde, 12 Eylül darbesi, cezaevleri ve ölüm orucu gibi konulara değinenlerin de olması dikkat çekti.

İŞTE TOP-10
Sonbahar: Özcan Alper'in senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı film 2008 yapımı. 1997'de girdiği cezaevinden, sağlık sorunları nedeniyle 10 yıl sonra tahliye edilen Yusuf'un yaşadıklarını anlatıyor. Film, F-Tipi cezaevleri ve ölüm oruçları gerçeğini işliyor.
Babam ve oğlum: 12 Eylül darbesinin darmadağın ettiği bir ailenin dramı, baba-oğul-dede üçgeninde anlatılıyor.
Beynelmilel: Yönetmen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder. 2006 tarihli filmde, 12 Eylül darbesinin ardından askeri yönetim şartlarına uyum sağlamaya çalışan kasaba halkının hikayesi işleniyor.
İki dil bir bavul: Güneydoğu'daki bir köye tayini çıkan Türk öğretmenle, hiç Türkçe bilmeyen Kürt öğrencilerin yaşadıkları anlatılıyor.
Kız kardeşim Mommo: Kız kardeşine hem anne hem baba olmaya çalışan 9 yaşındaki bir çocuğun hikayesi işleniyor.
Uzak ihtimal: 2008 tarihli film, İstanbul Galatay'a tayini çıkan bir müezzin ile rahibe adayı bir kız arasında yaşananları konu alıyor.
Pandora'nın Kutusu: Kaybolduğunu öğrendikleri annelerinin yaşadığı bir Batı Karadeniz kasabasına doğru yola çıkan üç kardeşin öyküsü işleniyor.
Aşk tesadüfleri sever: Film çocukluk ve gençlik yılları boyunca yolları Ankara'da kesişen iki gencin aşkını konu alıyor.
120: Film, 1915 olaylarının yaşandığı dönemde Van'da geçiyor. Sınıra cephane taşıyan 120 çocuğun gözüyle bir döneme ışık tutuluyor.
Selvi boylum al Yazmalım: Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1977 tarihli film, Kırgız Yazar Aitmatov'un 'Kırmızı Eşarp' adlı kitabından sinemaya uyarlandı. Başroller Türkan Şoray ile Kadir İnanır'ın.  İstanbullu kamyon şoförü İlyas ile köylü kızı Asya'nın aşkı anlatılıyor. akşam