Bunun en çarpıcı örneği Meclis'te yaşandı. Bakanlık, kendi çıkardığı yasağı çiğnerken görüntülenen Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül'ü affetmedi. İftar çadırında elinde puro ile fotoğrafı yayımlanan Akgül cezadan kurtulamadı. Benzer bir durum Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'nün başına geldi. Kapalı alanda sigara içildiğini gösteren fotoğrafları ihbar kabul eden bakanlık yetkilileri, Akgül ve Külcü'yü arayarak "Size 69 TL ceza kestik" tebliğinde bulundu. Vekilin cezası Meclis'e, Külcü'nün faturası da belediyeye dün sabah gönderildi. "Sigarayı bırakmıştım. Alışmak için elimde tutuyordum." savunmasını yapan Akgül, buna rağmen cezayı ödeyeceğini söyledi. Vekil, "Yasağı biz koyduk, örnek olmalıyız." derken, Başkan Külcü özeleştiri yaptı: "Bir anlık hataydı. Artık bırakıyorum."

AK Parti Milletvekili Akgül'ün Ramazan ayında iftar çadırında elinde puro ile fotoğrafı gazetelerde yayınlandı. Çorum Belediye Başkanı Külcü de Osmancık ilçesi belediyesini ziyareti sırasında başkanın makam odasında sigara içerken gazetecilere yakalandı. Bakanlığın kestiği cezayla ilgili Zaman'ın sorusunu cevaplandıran Akgül ve Külcü, "Cezamızı çekmeye razıyız." diyor. Milletvekili Akgül, gazetelerde çıkan haberlerin tam olarak doğruyu yansıtmadığını iddia ediyor. Sigarayı bıraktığını belirten Akgül, sadece elinde puro tuttuğunu belirterek şunları söylüyor: "Ramazan sırasında iftar verdim. İftar bitiminde çadırın içinde sadece üç kişi vardık. Ben, kaymakam bey ve bir gazeteci. Çadırın her tarafı açıktı. Ben zaten sigarayı bırakmıştım, içmiyorum. Ama biliyorsunuz, sigarayı yeni bırakanlar, içmeden de olsa geçiş aşaması için elinde tutuyorlar. Ben de o şekilde yakmadan elimde tutuyordum. Bunu mazeret diye söylemiyorum ama içmiyordum. Şunu da söyleyeyim, cezayı oraya biz koyduk milletvekilleri olarak. Sigara içme yasağına uymayan ben isem de cezayı çekmeye razıyım. Yasanın uygulanabilirliğini göstermek bakımından örnek olacaksam vekil olarak seve seve ödemeye razıyım. Zaten bu kanundan sonra da bıraktım, herkese bırakmasını tavsiye ediyorum."

Muzaffer Külcü ise yasağı desteklediğini; ancak bir anlık hata yaptığını belirtiyor. Külcü, kesilen cezayla ilgili şu yorumu yapıyor: "Bir arkadaşımın eşi vefat etmişti. Biz de taziyeye gittik. Ben sigara içen bir insanım ama orada toplum önünde içilmezdi ve 2-3 saat sigarasız kaldım. Sonra belediyeye gider gitmez içmiş bulunduk. O arada bir gazeteci izinsiz odaya girdi, fotoğraf çekti. Kamusal alanda içmemiz kanuna aykırı olduğu için Sağlık Bakanlığı'mızın tavrı doğru. İçmememiz lazımdı. Yasayı ihlal ettik. Neyse cezai müeyyidesi uygulanacak. Sağlık Bakanı'mızın ve Başbakan'ımızın sigara konusundaki hassasiyetlerini biliyorum. Geçen dönem vekildim. Adalet Komisyonu'nda bununla ilgili düzenlemelerde ben bizzat çalıştım. Zaten o arada 6 ay kadar içmeye ara vermiştim. Tamamen bırakmak lazımdı. İnşallah bu vesile olur."

Bakanlık, göz açtırmıyor

Sağlık Bakanlığı, kapalı ortamlarda sigara yasağının başladığı 19 Temmuz'dan beri göz açtırmıyor. Yasanın denetimi Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü uhdesinde. Bakanlıktan alınan bilgilere göre Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 1.200 civarındaki denetim elemanı her gün iz sürüyor. Şu ana kadar yapılan denetim sayısı 140 bini aşmış durumda. Denetimler sonucu 39 kişi ile 250 işyerine ceza kesildi./Zaman