ABD'nin beş önemli Yahudi kuruluşu Başbakan Erdoğan'a ortak mektup göndererek Gazze'de son yaşananlardan sonra Türk yetkililerin 'provokatif' kınamalarının da etkisiyle Türkiye'de antisemitizm dalgası oluşmasından ve Türk Yahudi cemaatinin kendini 'kuşatılmış' hissetmesinden 'derin kaygı' duyduklarını kaydetti ve tedbir almasını istedi.

21 Ocak 2009 tarihli mektupta Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) İcra Direktörü David Harris, ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman, B'nai B'rith International İcracı Başkan Yardımcısı Daniel Mariaschin, Büyük Amerikan Yahudi Teşkilatları Başkanlar Konferansı (Conference of Presidents) İcracı Başkan Yardımcısı Malcolm Hoenlein ve JINSA İcra Direktörü Thomas Neumann'ın imzaları bulunuyor.

'Hükümetinizin Gazze şeridindeki duruma ilişkin görüşüyle ve sizin bazı sert beyanlarınızla hemfikir olmadığımız kesin' diyen Yahudi liderler, bu görüş farklılıklarının antisemitizmi haklı kılamayacağını vurguladı.
Türkiye'nin Yahudilerle asırlarca birlikte yaşamasıyla 'haklı bir gurur' duyduğunu hatırlatan Amerikalı Yahudi liderler, 'Ancak bugün Türkiye'deki Yahudi dostlarımız kendilerini kuşatılmış ve tehdit altında hissediyor. İsrail'in Türk yetkililerce provokatif şekilde kınanması ile anti-semitizmin yükselmesi arasında açık bir bağlantı hissedilmektedir' dediler.

Türkiye'nin önemini bildiklerini ve bölgesindeki rolünü takdir ettiklerini kaydeden liderler, şöyle devam etti: 'Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin uzun süredir dostuyuz ve hükümetinizle ilişkimize her zaman değer verdik. Bu tarihi ilişkinin ruhuna uygun olarak, derin kaygımızı ifade ederken, sizin anti-semitizmi insanlığa karşı bir suç olarak kınayan daha önceki açıklamanızı hatırlatıyor, bu rahatsız edici gelişmelere ilişikin acilen gereğini yapmaya davet ediyoruz'

'ERDOĞAN TÜRK YAHUDİ CEMAATİNİ RAHATLATABİLİR'

Yahudi karşıtlığının artmasına delil olarak mektupta zikredilen örnekler arasında İstanbul'daki billboardlardaki Yahudi karşıtı posterler, İstanbul Üniversitesi yakınlarında bir dükkana 'Buradan alışveriş yapmayın, çünkü dükkanın sahibi Yahudi' posteri asılması bulunuyor.

Amerikan Yahudi cemaati, Türk devleti ve sivil toplumunun Amerika'daki hasım lobilerin sözde Ermeni soykırım tasarısı gibi faaliyetleriyle mücadele ederken karşı sık sık kapısını çaldığı etkili bir lobiye sahip. Cihan'a konuşan bir cemaat mensubu, Başbakan Erdoğan'ın yatıştırıcı beyanatlar vererek ve sinagoga giderek Türk Yahudi cemaatini rahatlabileceğini söyledi. Bu arada Ermeni lobisi, Türkiye'de antisemitizmin arttığı propagandası yaparak Amerikan Kongre üyelerini ve Yahudi cemaatini kendi tarafına çekmeye çalışıyor.